Att baka med surdeg är både hälsosammare och roligare än att baka med jäst och dessa mandelbullar med smak av långpeppar är verkligen något jag kan rekommendera.
Att baka med surdeg är något jag tycker fler ska testa på, det gör både bakningen roligare och godare. Surdeg har även en hälsosam effekt på oss, då det gör det enklare för kroppen att ta upp mineraler, speciellt kalcium, zink och järn. Det sägs också att bakverk bakade på surdeg ger en bättre mättnadskänsla och håller vårt blodsocker på en jämnare nivå. Andra bra egenskaper med surdeg är att det gör det möjligt för mjölet att ta upp mer vätska, resultatet blir ett mer saftigare bröd, utöver det så ger surdegen även en längre hållbarhet.

Många tycker att det blir för komplicerat med surdegsbak, då de har uppfattningen att det tar så lång tid. Visst att baka med surdeg kräver mer tid men jämfört med att baka med vanlig jäst som kanske tar runt 2 timmar. Men skillnaden är att du oftast är ganska låst de där timmarna du bakar med jäst, då jästiderna är så korta så det inte finns tid till så mycket annat. När du bakar med surdeg däremot så är den mesta tidsåtgången jästid, där du helt enkelt kan lämna baket i några timmar och egna dig åt något helt annat. Dessa bullarna har jag tex låtit jäsa över natten, så på morgonen var det mer eller mindre bara att baka av dem. Så nej, surdegsbak är inte krångligt och inget du behöver låsa upp en hel dag för. Sedan blir bakverken så mycket godare än dem som är bakade på vanlig industrijäst.

Till ca 20 bullar

550g Dinkelsikt
250g Mjölk ( rumstempererad)
100g Ljust muscovadosocker
1 ägg (rumstempererad)
8g Salt
200g Uppfriskad surdeg
75g Smör (rumstempererat)
Mandelfyllning
150g Mandel
Vatten
Ljust muscovadosocker
150g Smör (rumstempererat)
1msk Kardemumma (mald)
3st Långpeppar (mald)
Garnering
1/2dl Hackade rostade mandlar
2msk Socker
1tsk Kardemumma (mald)
1/2tsk långpeppar (mald)Dag 1 kväll

Gör så här

Dag 1 morgon
1. Börja med att lägga mandlarna i blöt, lägg dem i en skål och täck med ljummet vatten och låt stå och svälla i ca 10 timmar.

Dag 1 kväll
2. Gör bulldegen genom att genom att blanda alla ingridienserna till bulldegen förutom smöret för hand i en rymlig bunke. Låt sedan stå och vila under en kökshanduk i ca 1 timme.

3. Stjälp sedan upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in smöret i degen. Knåda degen till en smidig deg som släpper från bakbordet. Lägg tillbaka degen i bunken igen och låt vila i 1-2 timmar under en fuktig kökshanduk.

4. Gör under tiden mandelfyllningen. Häll av vattnet på mandeln och rensa bort skalen från dem. Väg sedan mandeln på nytt och placera dem i en mixer/matberedare tillsammans med lika många gram muscovadosocker som den nya vikten på mandeln. Mixa alltsammans till en slät mandelmassa. Rör ihop mandelmassan med smöret och kryddorna med hjälp av en slickepott och ställ åt sidan.

5. Kavla ut degen till en rektangel, ca 6-7mm tjock, på en mjölad bakbänk. Bred ut mandelsmöret uppifrån och ner, över två tredjedelar av degen.

6. Vik in den nedersta tredjedelen av degen mot mitten och ta sedan den resterande delen på motsatt sida och vik över den så att du får 3 lager.

7. Skär ut ca 2-3 centimeters breda remsor ca 100g och byxa sedan remsan ned till ca 2 centimeter. Tänj försiktigt på remsan genom att dra dem lite i ändarna. Snurra varje remsa två och ett halvt varv runt pek och långfingret och korsa sedan över bullen och vik in och fäst under bullen. Försök att göra ett så tätt och litet bullknyte som möjligt, så håller dem ihop formen bättre under jäsning och gräddning och du får saftigare bullar.

8. Lägg bullarna på en plåt med bakpapper och låt sedan stå och jäsa under natten i en avstängd ugn. Ställ även in en bakform med varmt vatten i ugnen så torkar inte bullarna på ytan.

Dag 2 morgon
9. Ta ut bullarna ur ugnen och värm sedan ugnen till 200º Gör under tiden en sockerlagen genom att koka upp socker och vatten. Ställ sedan åt sidan.

10. Grädda av bullarna i ca 15 minuter eller tills de är genombakat och har fått en fin gyllene färg. Använd gärna en baksten, för bästa resultat.

11. Pensla dem med sockerlagen och garnera med nöt och -kryddblandningen. Låt svalna på ett galler.