Det finns väldigt många olika recept på Chokladbollar och bara här på min blogg finns det redan tre stycken sedan tidigare. Men egentligen är de flesta recept på chokladbollar inga riktiga chokladbollar, då de inte innehåller någon choklad, det gör däremot detta receptet. En lite lyxigare chokladboll helt enkelt! 
Chokladboll är egentligen ett lite vilseledande namn, likaså är det med kokosboll, då vanliga chokladbollar oftast inte innehåller någon riktig choklad utan består av en kakaosmaksatt smör och havrebas. Det var då jag fick idéen  att testa att göra dem med riktig choklad och jag måste säga att de blev lika goda som i mina fantasier. Dock så bör de inte äta kylskåpskalla, utan först stå ute och temperera en liten stund, precis som chokladtryfflar bör göra.


Till ca 20st chokladbollar

180g Choklad 60-70% kakao
100g Osaltat smör
1dl Nybryggt kaffe
40g Ljust Muscovadosocker (kan uteslutas)
150g Havregryn
2krm Vaniljpulver (1 vaniljstång)
1 Nypa salt
Kokos och sesamfrön

Gör så här

1. Smält chokladen tillsammans med smöret över ett vattenbad tillsammans med vaniljen, om du använder en vaniljstång, så delar du den på längden och skrapar den men ta även med skalet.

2. Skalet sköljer jag  sedan och låter torka och kan sedan användas antingen till  en vaniljsås eller för att göra ditt egna vaniljsocker. Rör sedan ut socker och salt i det nybyggda kaffet.

3. Rör i kaffeblandningen i chokladen, gärna i tre omgångar, det gör att chokladen chokladbollarna upplevs mer len och fyllig. 

4. Blanda i havregrynen och täck med plastfilm. Ställ smeten in i kylen någon timme så att den stelnar lite.

5. Ta ut smeten och rulla till runda lagom stora chokladbollar, jag brukar få ut ungefär 20 stycken, då blir de ganska lagom stora munsbitar.

6. Rulla sedan chokladbollarna i kokos uppblandat med sesamfrön, jag brukar rosta kokosen och sesamfröna lätt för att få en god rostad ton på chokladbollarna. Du kan givetvis rulla dem i annat med, varför inte hackade nötter eller doppa dem i smält choklad för en riktigt lyxig känsla.