Är du lite som jag, lite ute i sista minuten med midsommarsillen, varför då inte testa min goda rabarbersill med smak av citron och långpeppar, fantastisk god sill och en sill att tycka om för den lite mer sillovane personen.

Rabarber innehåller en väldigt behaglig syra och tillsammans med citrongräs och färsk citron så ger den sillen en väldigt rund och balanserad karaktär, som gör sillen sträv, vilket är bra för dem som försöker lära sig konsten med att äta sill. Själv är jag nog lite konstig som satt som tvååring och gapade efter sill och inlagd stekt strömming var en av mina smörgåsbordsfavoriter som liten. Jag har även valt att piffa till denna sillen med långpeppar som är en trevlig peppar som passar väldigt bra till just desserter och rätter innehållande frukt och bär, testa även att ha långpeppar till jordgubbarna, en väldigt lyckad kombination. Långpeppar var från början den ursprungliga pepparn som användes flitigt innan den konkurrerades ut av den mycket billigare svart och vitpepparn som kom till oss någon gång under 1500-talet.

Rabarbersill med smak av citron och långpeppar

200g Urvattnad saltsill
3dl Vatten
2dl Socker
1dl Ättika (12%)
75g Rabarber
1 Citrongräs
3st Lånpepparkorn

Gör så här

1. Skalet från en citron

2. Skär rabarbern i ca 1 centimeters bitar och lägga dem i en kastrull tillsammans med alla övriga ingredienser förutom citronskalen.

3. Koka upp och låt koka på svag värme i någon minut eller tills allt socker löst upp sig. Ställ av lagen från värmen och tillsätt citronskal, låt sedan lagen stå och dra tills lagen kallnat.

4. Varva sedan sill med rabarber, citronskal och långpeppar i en passande burk, gärna en med tätsittande lock såsom en en burk med patentlock och häll den kalla rabarberlagen över så att det täcker.

5. Låt sedan sillen stå till sig i kyl i minst 12 timmar innan den är redo att avnjutas, gärna till en kall rabarbersnaps.

Sedan återstår väl bara, att önska er alla en ”Glad midsommar”