Nu när sommarvärmen och de svenska jordgubbarna äntligen är här, så är det gott och svalkande med lite glass ibland och varför inte en härlig  jordgubbsglass gjord på äkta ekologisk grädde och nyplockade svenska jordgubbar.

Som jag skrivit om här tidigare så är glassen vi köper i affären ofta något helt annat än glass och består oftast av konstlade smaker och färger från olika billiga tillsatsämnen som någon har tillverkat i någon industrilokal exempelvis långt borta i Kina eller någon annanstans där man inte riktigt vet hur processen har gått till. Visst har vissa av dessa tillsatser en viktig funktion för slutprodukten, då man kan göra glassen mer lätthanterlig och luftig, eller ge glassen en extra stark färg som ska locka våra barn att tjata ännu högre vid kassan. Men tillsatserna är även en stor vinstaffär för tillverkarna, då de med hjälp av missvisande reklamkampanjer kan få oss att tro att glassen faktiskt är gjord på riktig grädde och färska bär och inget sägas om att detta innehåll ofta bara är några få futtiga procent och finns mest med i slutet på innehållsförteckningen för syns skull och skulle lika gärna ha skippats helt. Detta är dock fallet i många av alla de färgglada glassar som speciellt vänder sig till våra barn som allt som oftast inte innehåller ett spår av varken bär, frukt eller grädde.

Gör så här

Jordgubbsglass ca 1 liter
300g Vispgrädde
250g Jordgubbar
125g Mjölk
5 Äggulor
1,5dl Ljust muscovadosocker
1 vaniljstång (2krm vaniljpulver)
1 nypa salt
Jordgubbsrippel
200g Jordgubbar
1/2dl Socker
Till topping
50g Sötmandel
3msk frystorkade jordgubbar

Gör så här

1. Koka upp grädde, mjölk jordgubbar och vanilj,  och låt koka sönder lite på svag värme.

2. Vispa under tiden äggula och socker till ett hårt skum, gärna med en elvisp för bästa resultat.

3. Plocka upp vaniljstången om du använt en sådan och mixa sedan grädd och -jordgubbsblandningen slät med en stavmixer eller mixer, vill du så kan du spara lite bitar av jordgubbar så får du en mer äkta känsla på den färdiga glassen.

4. Blanda sedan i den varma gräddblandningen i äggvispet och häll tillbaka allt i grytan igen.

5. Värm försiktigt under omrörning så att smeten tjocknar något, vaniljsåskonsistensen är det du är ute efter. Men värm aldrig över 84º, då finns det risk för att glassmeten spricker.

6. Låt sedan glassmeten svalna i kyl i några timmar, gärna över till nästa dag för att den ska få bästa konsistens och smak.

7. Gör under tiden jordgubbsrippeln och de rostade mandlarna.

8. Koka upp jordgubbarna med sockret och låt koka i ca 10-15 minuter på medelvärme eller tills trippeln har en temperatur på 105º.

9. Sila jordgubbskoket genom en finmaskig sil och pressa lätt så att du får ut så mycket som möjligt, det överblivna fruktköttet kan du spara och använda som sylt till exempelvis pannkakor eller våfflor.

10. Låt sedan trippeln svalna i kyl. Under tiden du kokar jordgubbsripplen så skolar du mandeln snabbt så att du enkelt kan pilla av skalet.

11. Rosta dem sedan lätt gyllenbruna i ugn på 200º i ca 10-15 minuter. Låt dem svalna och hacka dem till mindre bitar.

12. Kör glassen i en glassmaskin till en lagom konsistens och häll upp i en passande form.  

13. Ringla lite av jordgubbsripplen över och dra med en gaffel eller sked genom glassen för att marmorera den och strö sedan den rostade mandeln över glassen.

14. Ställ glassen i frysen i ca 2 timmar innan den är redo att avnjutas. Ska den inte ätas på en gång och den står längre tid i frysen så kan det vara bra att plocka ut den och ställa den i ett kylskåp i ca 3o minuter innan för att den ska bli lite mjukare.

15. Har du ingen glassmaskin så går det bra att frysa in glassen plant i fryspåsar, gärna i ziplockpåsar, som är återförslutningsbara.

16. När glassen är frusen tar du fram den och bryter den i bitar och mixar den klar i en matberedare eller mixer, till en luftig glass, sedan följer du bara stegen från ovan efter du kört glassen i glassmaskinen för samma resultat.