Chiapudding eller chiagröt som det också kallas, har blivit en riktig hälsotränd nu i dessa hälsotider och tack vara chiafröets anonyma smak kan den nästan användas till vad som helst.

Chiafröet är ett riktigt hälsofrö och kommer ursprungligen från Mexico och har använts sedan urminnes tider av aztekerna. Det är fullproppat av  näring och är speciellt rikt på de så nyttiga omega3 fetterna, endast två teskedar innehåller lika mycket omega3 som i en portion lax. Chiaförn är också rikt på protein, kalcium och en mängd andra mineraler, det är också fullproppat av antioxidanter som får våra kroppar att hålla sig unga och motverkar uppkomsten av cancersjukdomar. Chiafrön är även bra för vårt blodsocker, då det består av gelébildande fibrer som bidrar till att blodsockret stiger långsammare, vilket i sin tur hjälper oss att hålla vikten mycket enklare, ett superfrö helt enkelt.  Dessa gelébildande fibrer kan även ta upp enorma mängder vatten, vilket också gör att vi känner oss mätta längre, men också gör att vi bör vara lite försiktiga med för stora intag, då det kan leda till uttorkning.

Chiafrön kan användas till massor av saker, såsom olika, puddingar, kex, muslis, bakverk mm. Bara att testa sig fram och det fiffiga är att du inte behöver några stora mängder av det för att göra en hel måltid så mycket nyttigare. Detta recept på chiapudding, kan användas både till frukost, mellanmål eller som en god och hälsosam dessert. 


Chiapudding med kokos och jordgubbar

4dl Kokosmjölk
1/2dl Chiafrön
2dl Turkisk Yoghurt/Creme fraice
2msk Honung
2krm Vaniljpulver
1/2 Citron endast cest
1 Nypa salt
200g Jordgubbar
Kokosflingor
Kakaonibs
Jag använder nästan uteslutande ekologiska råvaror till mina recept, men det går självklart att använda vanligt konventionella råvaror om man så vill.

Gör så här

1. Blanda kokosmjölken med chiafröna i en rymlig bunke. Men se upp så att inte kokosmjölken spricker, det gör den om du vispar den för hårt och framförallt om den är kall. Ett litet tips är att försiktigt värma den lite ljummen innan du blandar i chiafröna.

2. Låt sedan allt stå och svälla i någon timme eller två i kylen. Blanda sedan ut den svällda puddingen med yoghurt eller crème fraîche, eller tar du lite av varje. det går också använda sig av havre fraîche eller yoghurt om man vill ha den helt mjölkfri.

3. Smaka sedan upp puddingen med vanilj, citron och honung eller annat valfritt sötningsmedel, såsom agave, kokossocker, eller helt utan om du hellre vill ha det.

4. Ställ allt i kyl, gärna över natten innan du lägger upp puddingen i valfria passande glas eller skålar.

5. Toppa puddingen med färska ekologiska jordgubbar, kokosflakes och kakaonibs. Eller med annan valfri frukt eller bär, här kan du variera efter tycke och smak. Tycker man inte om kokos, går det även att byta ut den mot annan valfri mejeriprodukt eller mjölkfria alternativ såsom mandel eller havremjölk.