Granola var från början något som inte kännetecknades som något nyttigt, då de egentligen inte liknar något annat än kaksmulor, fulla med socker och dåliga fetter. Men det går självklart att göra sin egna nyttiga granola.

I Sverige är granola främst känt som start eller crunch men namnet granola håller även på att bli ett begrepp även här. Den granolan man köper i handeln är oftast rena godiset, som är fullproppade med socker och dåliga fetter, förr innehöll granolan ofta även transfetter, vilket idag har blivit förbjudet. Granola är i grunden kaksmulor som blivit rostade i ugn så att sockret eller kolhydratkällan karamelliseras och ger granolan sin knapriga och crunchiga struktur.

Men lyckligtvis går det göra nyttig granola och sanningen är att det istället för onyttigt kan bli väldigt nyttigt om man använde sig av rätt ingredienser till sin granola. I detta recept har jag använt mig av 3 olika nötter och 3 frön. Nötter och frön tillhör de mest näringsrika livsmedel som vi känner till  och är fullproppade med protein, fett, fibrer, mineraler, vitaminer och antioxidanter. Även om energiinnehållet är högt i nötter och frön gör dem oss inte feta. Det går nämligen åt enorma mängder energi för att bryta ner dem i kroppen, vilket även har en bra inverkan på blodsockerbalansen, som bli jämnare när nötter ingår i kosten. Detta boostas extra genom det stora antioxidantinnehållet som ökar cellernas insulinkänslighet och även det gynnar blodsockerbalansen. Jag har även grundat min granola med havre och dinkelgryn som ger en bra bas för granolan. För att få till crunchen har jag använt mig av agavesirap som är en naturlig sötningsprodukt som har en kolaliknande smak och även om den har dubbel så söt smak som vanligt socker, så har den ett GI-värde på bara dryga hälften av vad socker har, vilket gör den perfekt att söta med. Granolan är även b.la kryddad med kanel som också har blodsockersänkande effekter på kroppen. 


Granola ca 1 liter

2dl Havregryn
1dl Dinkelgryn
2dl Mandel
1dl Valnötter
1dl Cashewnötter
1dl Pumpafrön
1dl Solrosfrön
1dl Linfrön
1/2dl Kallpressad kokosolja
3msk Agavesirap (honung)
1msk Kanel
2tsk Kardemumma
1 Nypa salt

Gör så här

1. Hacka nötterna mellangrovt och blanda alla ingridienserna väl, smaka eventuellt av med mer kanel, kardemumma och salt. Om du inte har agavesirap hemma så går det bra med honung istället som också är en nyttig sötningskälla, dock kan du behöva lite mer, då honung inte har en lika stor sötningseffekt som agavesirap.

2. Fördela blandningen tunt på en plåt med bakplåtspapper och rosta det långsamt i ugn på 125º i ca 45 minuter eller tills granolan har blivit lagom rostad och gyllene, rör om i granolan lite då och då, så den rostas jämnt. Genom att rosta på låg temperatur så skyddas näringsämnena bättre i granolan.

3. Servera granolan tillsammans med frukostyoghurten eller varför inte som extra crunch på sommarens goda frukt och bär.