Rabarber är en underbar gröda, som man kan njuta av under hela sommaren om man sköter om den rätt. Jag har tidigare delat en mängd olika goda recept på rabarber här tidigare, men inte på det som jag oftast gör av mina rabarber, nämligen rabarberkräm.
Rabarber behöver ofta en hel del sötning för att den ska bli uppskattad såsom i pajer eller krämer och kompotter. Men som tur var kan man söta sin kräm eller paj på ett lite nyttigare sätt än att använda sig av vanligt raffinerat socker som sötningskälla. I detta recept har jag använt mig av både muscovadosocker som är en sockerprodukt från sockerröret men till skillnad från vanligt strösocker så är den inte raffinerad och har därför all sin näring kvar såsom vitaminer, mineraler och antioxidanter. Sedan har jag även valt att använda mig av ekologisk agavesirap, som inte har samma blodsockerhöjande effekt i kroppen som exempelvis socker har och då även söteffekten är dubbelt så stor som hos vanligt socker och smaken påminner om kola, behöver man bara använda hälften så mycket för att få en behaglig sötma. Eftersom agavesirap bara har hälften så stor effekt på blodsockret jämfört med socker, så får man ner blodsockersvaret med hela 75% genom att använda agavesirap istället för vanligt socker, samtidigt som man får ta del av alla nyttiga näringsämnen som finns i agaven. Raffinerat socker innehåller ingen näring utan är enbart tomma kalorier, något vi bör sträva för att undvika så gott det går.


Rabarberkräm ca 3 liter

1600g Rabarber
160g Ljust muscovadosocker
160g Agavesirap
1 Vaniljstång, delad och skrapad
1 nypa salt

Gör så här

1. Skölj rabarbern noga och dela upp den i mindre bitar.

2. Lägg rabarbern i en rymlig kastrull tillsammans med muscovadosocker, agavesirap och den skrapade vaniljen.

3. Låt koka upp och låt  sedan puttra på  medelhög värme till önskad konsistens, vill man ha en kräm som är mer som en kompott så drar man bort den från värmen när bitarna börjar koka sönder, vill man ha den mer slät, så fortsätter man att koka en stund till och rör ut krämen med en slev.

4. Tillsätt en nypa salt på slutet och låt sedan krämen svalna.

6. Servera gärna krämen med kall gräddmjölk och smulat knäckebröd, eller varför inte som jag gjort här ovan, med lite yoghurt och kvarg tillsammans med min hemlagade supernyttiga granola.