Så här i midsommartider så blir det ofta mycket sill med nubbe, men vill man håla sig vaken och pigg hela den ljusa midsommarnatten, kanske det passar bättre att njuta av något alkoholfritt och varför inte en frisk rabarbersoda en soda med en lite mer vuxen smak.

Idag finns det en hel uppsjö av olika läsksorter men alla har den gemensamma nämnaren att de ofta är fullproppade med socker och har fått sin smak och färg på onaturlig vis istället för den naturliga varan. Har du tur så innehåller den köpta läsken någon typ av fruktkoncentrat men oftast bygger dem på socker, arom, färgämne och citronsyra, samt en del andra tillsatser som stabiliseringsmedel och antioxidantmedel. För att enkelt slippa detta så kan man med enkelhet göra sin egna läsk eller soda och då kan man själv bestämma hur söt man vill ha den och istället göra den betydligt friskare och läskande om man så vill. 

Denna rabarbersodan, bygger på ett syrup som man sedan blandar ut med kolsyrat vatten, alltså lite som de koncentraten man kan köpa till sin soda stream om man nu äger en sådan. I annat fall går det även lika bra att blanda ut den med vanligt mineralvatten eller kolsyrat vatten som man kan köpa på flaska. Jag har även givet den en liten vuxnare smak genom att smaksätta den med färsk citrontimjan (även vanlig timjan går bra) och bytt ut en del av sockret mot agavesirap som är betydligt hälsosammare för oss än vanligt socker, då det inte påverkar vårt blodsocker på samma sätt och samtidigt ger mer sötma än vanligt socker. Det går även att byta ut allt mot agavesirap eller bara köra på socker om man så vill. Agavesirap har en lite karamellig smak precis som ljust muscovadosocker har. 

Till ca 8dl rabarbersyrup

1l Vatten
600g rabarber (gärna röda)
1,5dl Agavesirap
1dl Ljust mucovadosocker
3st Citron, juice + cest
1 Bunt Citrontimjan

Gör så här

1. Skölj och skär rabarbern i mindre bitar (ca 4cm), använd gärna så röda stjälkar du kan, då det är det som ger sodan sin röda fina färg.

2. Blanda rabarber, vatten, agavesirap, socker i en kastrull och koka upp långsamt på medelhög värme.

3. Cesta under tiden citronerna med hjälp av en potatisskalare eller kniv och se till att du inte får med något av det vita i skalet, som gör att sodan blir besk och bitter.

4. Pressa ner saften från citronerna i rabarberkoket och tillsätt centen, låt allt stå och dra på låg värme i 5 minuter. Du vill ha ut så mycket smak och färg som möjligt ur rabarbern utan att den kokar sönder och gör sodan grumlig.

5. Sila av rabarbern genom en finmaskig sil och häll tillbaka rabarbersaften i en ren kastrull och koka sedan ihop saften till en kraftig och syrlig smak, det blir den ungefär när två tredjedelar återstår.

6. Glöm inte att skumma bort skummet som bildas, för en extra klar och fin syrup.

7. Tillsätt timjan precis på slutet och låt koka med några minuter och sila sedan upp syrupen på en väl rengjord glasflaska och håll den kylt tills det är dags att använda.

8. Blanda på samma sätt som saft, med en del syrup och 3 delar vatten i ett glas med massa is och lite slicad citron. Det går även blanda rabarbersodan med alkohol, byt då ut en del av vattnet mot exempelvis gin som är väldigt gott till.