Vegetarisk mat är något som oftast är väldigt underskattat och personligen äter jag det väldigt ofta. Igår lagade jag för första gången quinoabiffar vilket var en väldigt trevlig smakupplevelse.

Basen i dessa biffarna utgörs av quinoa och mandelmjöl. Quinoa är ett väldigt hälsosamt ört, som är besläktad med rödbetan och spenat. Även om quinoa innehåller ungefär samma mängd protein som vanlig fullkornspasta och ris gör, så tros proteinet från quinoa vara mer lättillgängligt för våra kroppar och kombineras den även med en mejeriprodukt så blir näringssammansättningen ännu bättre. Quinoa är även väldigt rikt på fiber och innehåller mer än fyra gånger så mycket fibrer som ett fullkornsris gör. Mandel ses av många som kungen av nötter, då den både innehåller stora mängder av bra proteiner samtidigt som den är fullproppad av nyttiga vitaminer och mineraler, speciellt E-vitamin och kalcium. Mandel sägs b.la vara kolesterolsänkande och en bra detox för levern. Lite mandel efter ett hårt träningspass är även ett perfekt och enkelt återhämtningsnack istället för en massa dyra protetinpulver och hälsobars.

Alltså är dessa biffarna med en god sallad på grillade grönsaker och en kall mangoyoghurtsås det perfekta målet efter ett lyckat träningspass och det bästa är att biffarna nästan är ännu godare att äta kalla, så passa på att göra några extra som du kan ha i kylen när du blir sugen på ett snacks.

Quinoabiffar ca 4 portioner

1,5dl quinoa
1,5dl Mandelmjöl
2 Ägg
1/2 Hackad lök
1 Hackad vitlöksklyfta
1,5dl Riven hårdost
1/2dl Ströbröd (Gör ditt egna ströbröd)
2-3msk Soja
1/2msk Torkad eller färsk mejram
1krm Ancho-chilipeppar
Salt och peppar
Olivolja att steka i

Mangoyoghurtsås ca 4 portioner
125g Mango, färsk eller fryst
1/2dl vatten
2dl Turkisk yoghurt
Curry
Ancho-chilipulver
salt och peppar

Gör så här

1. Koka quina enligt anvisningarna på paketet och låt svalna lite.

2. Blanda allt samman i en bunke och smaka av med soja, chili, mejram, salt och peppar.

3. Forma till 12 biffar, eller till mindre nuggets och stek dem i medelhög värme i en panna tills de är gyllene på båda sidor.

4. Servera biffarna med en god sallad, gärna med grillade grönsaker och halloumi och förslagsvis en sötsyrlig mangoyoghurt som jag gjort på bilden ovan.

Mangoyoghurtsås
5. Skär mangon i bitar om du har färsk mango (100g är ungefär en halv mango)

6. Koka den mjuk tillsammans med vattnet och kryddor. Mixa den med en stavmixer till en puré och blanda i yoghurt och smaka av med chili, curry, salt och peppar. Såsen passar till både kött fisk och vegetariska rätter.