Jag verkligen älskar rabarber och det är nu som den växer vilt i våra trädgårdar. Jag har bjudit på en del andra recept på rabarber här sedan tidigare och har många fler på lut. Men tänkte det var hög tid för min goda knäckiga rabarberpaj att komma upp på bloggen och det blir även en perfekt dessert en mosrdag som denna.
Rabarber är en ganska syrlig och ibland lite besk ört, ja du läste rätt, rabarber är varken en grönsak eller en frukt utan en ört. Den kan behöva tillsättas en del sötma för att den ska bli uppskattad även om vissa älskar den som den är. Rabarber är även rik på oxalsyra, vilket kan hämma kalciumupptaget i kroppen och väldigt stora intag, framförallt hos känsliga personer kan leda leverskador och just därför bör man inte heller ge för mycket rabarber till små barn då deras lever är känsligare än vuxnas. Men rabarber innehåller även rikliga mängder av antioxidanter polyfenoler, speciellt om den är uppvärmd, denna antioxidant har visat sig vara bra mot tillväxten av cancerceller.

Tack och vara sin goda syra, kan rabarber användas till en hel del olika saker, de flesta tänker genast på rabarberpaj, men rabarber behöver inte enbart användas till pajer och desserter. Något som jag tycker är väldigt gott och något du säkert sällan får smaka är att göra en god och syrlig vinägrett på dem och ha den till en god sallad eller grillade grönsaker, otroligt gott. Eller varför inte servera en god rabarbers till det nygrillade lammet i sommar.

Knäckig rabarberpaj ca 6 portioner

Rabarberkompott
400g Rabarber
1dl Vitt vin (reisling)
1 Citron
1dl Ljust muscovadosocker
1 Vaniljstång eller 2 krm vaniljpulver

Knäcktäcke
2dl Havregryn
1,5dl Grovt dinkelmjöl
1dl Ljust muscovadosocker
1/2tsk Bakpulver
1tsk salt
125g Smör
1/2dl Vispgrädde
1/2dl Sirap

Gör så här

1. Börja med att göra kompotten. Skala av det yttersta skalet på rabarbern om du använder stora stjälkar, har du lite mindre och mjällare rabarber så kan du låta dem vara som dem är.

2. Skär dem sedan i ca 4 cenimters bitar och lägga dem i en kastrull tillsammans med vinet, citronsaften, sockret och den urskrapade vaniljen.

3. Koka sedan upp på svag värme så att rabarbern suger åt sig vätskan, rabarbern ska bli lite mjuk men inte koka sönder. lägg sedan kompotten i en smord pajform eller som jag i smorda portionsformar och låt svalna.

4. Gör under tiden det knäckiga täcket.

5. Värm upp smör, grädde och sirap i en kastrull.

6. Tillsätt alla de torra ingredienserna och koka upp till en kladdig smet men var försiktig så att smeten inte kokar för länge, då kan den spricka.

7. Placera knäcksmeten över rabarberkompotten och baka av pajarna på 200º ugnsvärme i ca 10 minuter eller tills pajarna är gyllene.

8. Låt sedan dem svalna lite i rumstemperatur innan du servera dem med lite gräddig vaniljglass eller varför inte som jag med en hemgjord lavendelglass.