Har på senare tid varit inne på hemgjord glass och delar därför ett recept till här på min hemgjorda chokladglass med chokladrippel, helt utan konstiga aromer och onödiga tillsatser.
Genom att göra hemlagad glass så besparar du dig själv en hel del onödiga tillsatser och ofta är det även billigare. Denna glassen går t.ex att jämföra med GB’s Carte d’Or Trippel choklad som är en liknande chokladglass, dock med en vit chokladrippel istället för min mörka rippel. 

Men likheterna tar tyvärr sluta där, då GB’s variant som anser sig vara en lyxglass och kostar runt 40 kronor ute i butik. Då min glass innehåller färsk ekologisk grädde, mjölk och ägg, så finns det inget spår av detta i GB’s variant, utan här är första och största ingrediens skummjölk följt av tre stycken sötningar i form av vanligt socker och två glukossirap som är en billigare och ohälsosammare industrivariant av socker. För att få fram den lena gräddkonsistensen har man här istället för den äkta varan istället behövt tillsätta 4 olika konstisensgivare, såsom rödalgen karragenan som kan skapa magproblem och även misstänks vara cancerframkallande, en tillsats som WHO för övrigt har klassat tillsatsen som olämpligt för barn. Dessutom krävs här ett extra arom för att få rätt smak på den sk. glassen.

Carte d’Or Trippel choklad

Ingredienser
Skummjölk, socker, glukossirap, glukos-fruktossirap, kokosolja, vatten, kondenserad skummjölk, fettreducerat kakaopulver, vasslepulver 
(mjölk), kakaomassa, kakaosmör, helmjölkspulver, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror E 471, ammoniumfosfatider E 442), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl E 410, guarkärnmjöl E 412, natriumalginat E 401, karragenan E 407), skummjölkspulver, laktos, mjölkfett, arom.

Nä då är det bättre med hemlagad och äkta glass istället utan alla dessa konstigheter och som är gjord på riktiga och ärliga råvaror.

Chokladglass 1 liter

375g Vispgrädde
125g Mjölk
1 Vaniljstång
5 Äggulor
1,5dl ljust mucovadosocker
100g Choklad (60-80% kakao)
1 nypa salt
Chokladrippel
1dl Vispgrädde
50g Choklad (60-80% kakao)
20g Smör
1 nypa salt
Rostade hackade nötter

Gör så här

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull och tillsätt grädde och mjölk.

2. Värm försiktigt upp, grädd -och vaniljblandningen utan att det kokar.

3. Låt stå och dra en stund medan du vispar socker och äggulor till ett vitt fluffigt skum. Blanda i den heta gräddblandningen i äggvispet under omrörning och blanda allt väl.

4. Tillsätt en nypa salt och värm försiktigt upp glassmeten tills det tjocknar lite (likt en vaniljsås) eller till max 85º. Värmer du mer så kan glassmeten spricka. 

5. Hacka chokladen och vispa ned den i den varma smeten. 

6. Låt sedan svalna och stå och dra i några timmar i kylskåp, gärna över natten.

Chokladrippel

7. Koka upp upp grädden och hacka chokladen.

8. Tillsätt ca en tredjedel av grädden till chokladen och vispa ut den så att massan spricker lite, vispa sedan i nästa tredjedel så att den binder ihop lite innan du vispar in resterande mängd grädde i chokladsmeten, detta gör man för att få en extra len och fyllig chokladrippel.

9. Rör till sist i smöret och blanda till en len och fin chokladrippel. Låt sedan svalna.

10. Kör glassen i glassmaskin tills en luftig glass och ringla lite chokladrippel över och marmorera den lite med hjälp av att dra en gaffel eller något annat genom glassen.

11. Strö på lite rostade nötter och låt åter stå någon timme i frysen tills lagom konstisens. Eller frys glassen i ziplockpåsar och frys in.

12. Ta sedan ut och mixa den frusna glassen i en matberedare eller mixer till en luftig glass och göra på liknande sätt med chokladrippel och nötter som ovan, låt sedan sätta sig någon timme i frysen innan den är redo att avnjutas.