Vad är inte godare en varm sommardag än en kall och krämig glass att svalka sig med, gärna med smak av äkta vanilj, rostade nötter och ljuvlig kolasås.
Problemet är bara att det nästan inte finns något sånt att få tag på idag, då nästan all industritillverkad glass som idag säljs på pinne eller strut, inte är det som den utlovar att vara! Riktig glass ska vara gjord på färska mejerier och ägg samt smaksatt med naturliga smaksättare, såsom frukt, bär, choklad osv. Detta är sällan fallet med dagens industritillverakde glassar, där industrin istället har hittat genvägar till att byta ut näst intill alla dessa fina råvaror till billigare industriella substitut som får oss att tro att vi äter en riktig glass samtidigt som glassjättarna tjänar ännu mer pengar på våran ovetskap. Senast för någon vecka sedan så uttalade sig GBs marknadschef  i Tv4s nyhetsmorgon att tillsatser som aromer, färgämnen och andra onaturliga ingredienser i glassen, inte skulle ses som något dåligt utan snarare som en kvalitetsstämpel för en bra glass. 

Personligen så vill jag inte ha alla dessa kvalitetstillsatser i min kropp i onödan, än mindre vill jag ge dem till mina barn som är extra känsliga på vad de får i sig, då deras kroppar ännu inte är färdigutvecklade. Då är det tur att det går göra sin egna glass och själv välja vad man vill stoppa i, kan lova er att jag inte behöver tillsätter några konstgjorda aromer eller konsistensgivare för att få min glass att smaka bra iallafall. Inte heller behöver jag färga den med järnrost eller mosade löss. Denna nötkrokantglass är otroligt god och mycket lyxigare än någon av de glassar du kan köpa varken hos GB eller någon annan av glassjättarna.

Nötkrokantglass med kolarippel ca 10 stycken

Glass
2,5dl Vispgrädde
2,5dl Mjölk
5 Äggulor
1dl Muscovadosocker
1/2dl Honung
1 Vaniljstång
1 nypa Salt

Kolarippel
1dl Vispgrädde
1/2dl Sirap (Gärna muscovadosirap)
2msk Mörkt muscovadosocker

Topping
1/2dl Vispgrädde
1/2dl Mjölk
50g Choklad (60-70%)
Ca 200g Mandlar och valnötter
Skålla mandeln och skala mandeln. Rosta den sedan tillsammans med valnötter i en ugnsfastform på 200º i ca 15 minuter. Låt svalna och hacka dem sedan grovt, eller använd en nöthack

Värm upp grädde och mjölk och rör ner chokladen till en jämn och fin glasyr, låt svalna i rumstemperatur. Var noga med att glassarna är riktigt frusna innan du penslar eller doppar dem i glasyren samt att glasyren är kall.

Gör så här

1. Dela på vaniljstången och skrapa försiktigt ner fröna i en kastrull och tillsätt sedan även den urskrapade stången tillsammans med grädden, mjölken och honungen.

2. Värm upp allt på medelhög värme och låpt sedan stå och dra lite strax under kokpunkten (ca80-90º) så att så mycket av vaniljen hinner extraheras ut som möjligt.

3. Vispa under tiden äggulorna och sockret tillsammans med en nypa salt till en fluffig blandning.

4. Häll den varma gräddvaniljblandningen ner i äggvispet under omrörning.

5. Häll sedan tillbaka glasssmeten i kastrullen och värm försiktigt den tills den tjocknat lite, var noga med att den inte blir varmare än 85º, för då kan smeten spricka då äggulorna koagulerar.

6. Låt sedan smeten svalna och kyl sedan ned den i kyl där den bör få mogna ett par timmar innan den körs i glassmaskin eller fryses in. Under tiden kan du göra kolasåsen till kolarippeln, receptet hittar du här nedan.

7. Det går göra glassen på lite olika sätt. Själv har jag en glassmaskin som gör det hela till en enkel match. Men det går även göra glass enkelt med en vanlig matberedare om du inte äger en glassmaskin. Isåfall fryser du in glasssmeten i exempelvis fryspåsar eller i sk. Ziplockpåsar som går att köpa i en välsorterad livsmedelsbutik eller här.

8. Låt smeten frysa in ordentligt, innan du tar  ut den och bryter den i mindre bitar kör sedan till en jämn och luftig glasssmet i din matberedare.

9. Fyll sedan glassen i glassformar Nästan upp till toppen, se till att det inte kommer in luftbubblor i glassen genom att slå formen lite lätt mot bordskivan.

10. Fyll sedan glassen med kolasåsen genom att använda en spritspåse med en liten spetsig tyll som du kan trycka ned en bit i mitten av glassen och sedan spritsa uppåt så du får en kärna av god kola i glassen.

11. Frys sedan in glassen i sina formar i ett par timmar så att glassen hinner frysa till ordentligt.

12. Ta sedan försiktigt ut glassarna ur formarna så att de inte går sönder. Det bästa är att doppa glassformarna en och en i lite varmt vatten, så släpper de lättare från formen utan att du drar sönder dem.

13. Frys dem sedan igen på en bakpapperbeklädd bricka eller fat en stud så att de är helt frysta innan penslingen.

14. Pensla dem sedan med chokladglasyren och doppa dem i den hackade rostade nötblandningen.

15. Lägg dem åter på en bakpapperbeklätt fat eller bricka ställ dem åter i frysen en stund så att även krokanten hinner stelna.

16. Förvara dem sedan i en tätslutande burk i frysen tills du är sugen på en god och riktig glass.

Kolarippel
17. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp till en simmig karamellsås (ca 108º)

18. Låt sedan svalna i rumstemperatur. Den får inte stå i kylen, då kommer den att bli för hård för att spritsa i dina glassar.