Nu är vi inne i den korta men så underbara sparrissäsongen och vad är inte godare än en god sparrissoppa med något knaprigt till.
Sparrisen har en väldigt kort säsong i Sverige som sträcker sig från maj till juni, övriga tider på året så tycker jag att man ska avstå från att äta denna delikatess. Detta är för att sparrisen är en av de värsta miljöbovarna vi har i grönsaksdisken, så länge den inte är säsongsproducerad i ditt närområde. Så här års kan du hitta svensk sparris, men det går även bra att äta sparris från andra länder i närområdet såsom sparris från Tyskland, som är ett riktigt sparrisland, speciellt när det kommer till den vita sparrisen, som klassiskt serveras med en hemmslagen hollandaisesås. Övriga tider på året så kommer sparrisen från andra sidan jordklotet och oftast kommer den från Peru. Den Peruanska sparrisen som för övrigt har fått mångmiljonstöd från världsbanken odlas i en liten  dal i Peru med nu snabbt sinande grundvattentillgångar, sedan 2002 har grundvattnet sjunkit undan med mer än 8 meter per år. Detta leder till att urinvånarna har tvingats flytta, när vattnet tagit slut. Dock är inte detta det största problemet för miljön, utan det är transporterna som måste ske med flyg, då handlarna vill ha så färsk sparris som möjligt. Det gör att sparris flygs kors och tvärs över vår jord. Bara 1 kilo sparris som motsvarar ca 4 knippen, har lika stor miljöpåverkan som förbränningen av 5 liter bensin. Det importeras ungefär 30 000 ton sparris från Peru till Europa. Om Europa skulle avstå från denna konsumtion skulle det ge samma utsläppningsminskning som om två miljoner villaägare i Sverige installerade solfångare för att värma upp sitt vatten istället för på vanlig el.

Att göra sparrissoppa är även väldigt miljösmart i andra avseenden. Detta för att man kan göra soppan på rester man ändå annars skulle slängt bort. När man tillreder sparris, så brukar man behöva skära bort den allra nedersta biten som oftast är lite träig och inte så god att äta. Man brukar också behöva skala stjälken lite för att den ska bli mjällare att äta. Det är just detta bortskär och skal som gör grunden till min goda sparrissoppa. Detta gäller både för grön som vit sparris. De träiga ändbitarna använder jag till min soppgrund och de lite tunnare skalen mixar jag ned i soppan på slutet, det är dem som ger den härliga gröna färgen till min gröna sparrissoppa. 

Sparrissoppa ca 4-6 portioner

500g Sparris (grön eller vit)
3 Schalottenlök
2 Vitlöksklyftor
2dl Vitt vin
4dl Kycklingbuljong
2dl Creme fraiche
2dl Vispgrädde
1tsk Torkade fänkålsfrön
Salt och peppar

Gör så här

1. Sätt på en rymlig gryta med saltat vatten så att det kokar upp. Hacka löken och vitlök grovt och fräs dem i lite smör tillsammans med fänkålsfröna utan att de tar färg.

2. Trimma och skala under tiden sparrisen. Ett bra tips är att försiktigt böja på sparrisen och där den knäcks, är där den slutar vara träig. Eller så skär du av dem ca 5 cm upp eller där den inte känns så träig.

3. Skala sedan sparrisstammen en bit upp med en potatisskalare.

4. Spara sparrisknoppar och skal för sig och lägg i sparrisstumparna i den fräsande löken.

5. Slå på vitt vin och kycklingbuljong och låt det koka upp.

6. Doppa under tiden sparrisknopparna i det kokande lättsaltade vattnet i ca 30 sekunder så att de blir blancherade och kyl dem sedan på en gång så att de inte blir överkokta, lägg dem sedan åt sidan. När sparrisen börjat mjukna i soppan, så tillsätter du grädde och crème fraîche och låter det koka upp igen.

7. Dra kastrullen från värmen och mixa sedan soppan slät i en mixer eller blender tillsammans med skalen, det är dem som gör soppan grön om du lagar på grön sparrissoppa.

8. Passera sedan soppan genom en finmaskig sil, ned i en ny kastrull och smaka till soppan med salt och peppar.

9. Placera sparrisknopparna i botten av en tallrik och häll den varma soppan över dem. Avnjut gärna soppan med frasiga panchettaflan eller varför inte ett gott ostflan eller en halstrad pilgrimsmussla. Perfekt som förrätt på middagsbjudningen eller som en god lunch en solig dag vårdag.