Jag har i år valt en ekologisk helt nitritfri julskinka, visst den är inte lika onaturligt rosa som du kanske är van vid att de flesta köpta skinkor är idag.
Nitrits hälsoeffekter har blivit allt mer kända för allmänheten. Nitrit är klassat som ett konserveringsmedel som fungerar utmärkt mot både bakterietillväxt och härskning och ger produkterna en lång hållbarhet. Men det är inte för den konserverande effekten i största allmänhet som tillsatsen försvaras av Livsmedelsverket och charkföretagen, utan för det förhindrar tillväxten av den mycket giftiga bakterien Clostridium botulinum. Botulinumbakterien är inte en magsjukebakterie utan bildar i stället vid rätt förutsättningar ett dödligt nervgift kallat bot. Men nitrit motverkar inte bara farliga bakterier utan är också själv en hälsofara. Det bryts ned i våra kroppen och bildar då ämnen som, som har visat sig vara väldigt cancerogena och sägs öka risken för många cancerarter såsom tjock och ändtarmscancer, cancer i strupe och lungor, det sägs också öka risken för stroke och diabetes typ-2.
Trots att vi bara har haft 12 fall av botulism i Sverige sedan 1969 och inget av dem har haft någon koppling till charkprodukter så fortsätter industrin att tillsätta nitrit i vår mat, det är knappast inte av rädsla för botulinumbakterien, utan för att dess unika egenskaper. Nitrit har nämligen otroliga egenskaper, såsom att ge charkprodukter den rosa skära färg vi vant oss vid som aptitlig, den fungerar med som en väldigt bra smak och konsistensgivare för åt de utspädda och processade råvarorna i chark och annan färdigmat. Nitrit binder även mycket vatten och ger därför även produkter med hög vattenhalt en fast konstisens, vilket gör att industrin kan spruta in mer billigt vatten som utfyllnad i våra produkter, detta tillsammans med den konserverande effekten som förlänger hållbarheten med veckor eller månader beroenden på produkt, är väldigt uppskattade egenskaper för livsmedelsindustrin.
Själv har jag på senare tid börjar rata dessa produkter för mer riktig mat, utan konstigheter. Så att välja en ekologisk kravmärkt skinka utan nitrit var ett självklart val för mig i år. Trots avsaknaden av nitrit och andra onödiga tillsatser så blev min skinka med en varsam tillagning, både lätt rosaskimrande och väldigt saftig och god. Måste säga att smaken tar mig tillbaka till barndomen, när mina föräldrar, köpte en halv gris och saltade in sin egna skinka, lika grå och god som denna var. Så mitt tips till er alla som köper den vanliga skärrosa nitritfyllda skinkan till ert julfirande i år. Våga testa en nitritfri skinka till nästa jul, jag lovar att ni kommer att bli positivt förvånande, trots att den inte är lika rosa i köttet.
Vilken skinka du än har till jul så kan du ändå koka och griljera den på samma sätt som jag har gjort.
Koka julskinka
3-4kg Rimmad skinka
2 morötter
1 Gul lök
3 Vitlöksklyftor
4 Nejlikor
3 Lagerblad
5 Kryddpepparkorn
6 Svartpepparkorn
Griljering av skinkan
3msk Grovkornig skånsk senap
2 msk Sötstark senap, typ julsenap
1 ägg
Ströbröd
Gör så här
1. Placera skonkan i en stor och rymlig kastrull.
2. Häll på vatten så att det täcker skinkan och koka upp på spisen.
3. Skala under tiden löken och morötterna, krossa även vitlöksklyftorna lätt mot baksidan av en kniv.
4. Skär löken och morötterna i mindre bitar och tillsätt dem tillsammans med vitlök och kryddor till den kokande skinkan.
5. Koka sedan skinka under lock på svag värme i ca 3.4 timmar (Ca 1 timme per kilo) eller tills skinkan har en kärntemperatur på 67º.
6. Ta ut skinkan och låt den svalna. Skinkspadet kan du sedan reducera ned lite och spara som dopp till julbordet.
7. Skär bort svålen på skinkan och så mycket av fettkappan du vill, personligen så sparar jag så mycket som möjligt av fettkappan, då jag tycker det gör skinkan saftigare.
8. Vispa ut ägget i senapen och smeta eller pensla på senapsröran över skinkan.
9. Sikta över ströbröd så att det täcker hela skinkan.
10. Griljera skinkan i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 175º eller tills skinkan har fått en gyllene färg.
11. Ta ut skinkan och låt den svalna något innan du kan avnjuta den på en skiva nybakat bröd med mycket smör, gärna ett bröd bakat på surdeg.
Blåbärscupcakes ca 18st
3 Ägg
130g (1,5dl) Ljust muscovadosocker
1krm Vaniljpulver (Eller 1tsk vaniljsocker)
100g Smör
1dl Mjölk
210g (3,5dl) Dinkelsikt eller vetemjöl
2tsk Bakpulver
1 Nypa salt
200g Blåbär
Frosting
300g Färskost
100g Smör
120g (ca 2dl) Florsocker
Skal och saft från en citron
- Sätt ugnen på 175°.
- Vispa ägg, muscovadosocker och vanilj till ett vitt och riktigt pösigt skum.
- Smält smöret och häll i mjölken, blanda det sedan med äggvispet.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Blanda till sist i blåbären.
- Placera ut pappersformar i en muffinsplåtar (ca 18 stycken) och fyll formarna till 2/3 med smet.
- Grädda blåbärsmuffinsarna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
- Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med fler blåbär eller varför inte lite hallonpulver.
Lämna en kommentar