En perfekt tillagad rödkål är underbart gått. Rödkålen ska helst stå tills sig några timmar tycker jag, helst över natten, innan smakerna i rödkålen har mognat ut ordentligt.
Rödkål är både nyttigt och billigt. I rödkålens rödlilafärg, döljer sig som i många andra färgglada frukter och grönsaker rikligt med antioxidanter som skyddar våra kroppar, både mot cancer, hjärtkärlsjukdomar och alzheimer bland annat. Den är även väldigt rik på vitamin-C som är extra bra så här års för att boosta vårt immunförsvar. Dock så försvinner mycket av C-vitaminet när rödkålen kokas, men det går även göra massa kul med rödkålen utan att den behöver kokas eller upphettas, testa band annat att göra en härlig marinerad råkostsallad med exempelvis valnötter apelsin, otroligt gott och bryter av bra till den annars så feta julmaten.

Jag brukar passa på att göra en ordentlig laddning när jag gör rödkål, så har jag över hela julen. Rödkålen håller sig fint i kylen i upp till flera veckor om den hanteras rätt.


Rödkål till ca 15 portioner

1kg Rödkål
1 Rödlök
2 Äpple
1krm Mald nejlika
2 Krossade kryddpepparkorn
2 Lagerblad
2 Kanelstänger
2dl Rödvin
1/2dl Konc. Svartvinbärssaft
2msk Rödvinsvinäger
2msk Sherryvinäger
1 Näve russin
Salt och peppar

Gör så här

1. Skär bort stocken på rödkålen och skala rödlöken. Skiva rödkål och lök i skivor och placera dem i en stor gjutjärnsgryta eller liknande.

2. Tärna äpplena och tillsätt dem tillsammans med alla övriga ingredienser och låt marinera en stund.

3. Koka sedan upp rödkålen och låt den sedan småkoka på svag värme under lock i ca 45 minuter tills kålen mjuknat och smakerna kommit fram.

4. Smaka av kålen med salt och peppar och låt sedan rödkålen stå och svalna i grytan en stund innan den hälls upp och förvaras i kyl.

5. Låt gärna rödkålen stå och mogna ett dygn i kylen innan den åter värms upp avnjutes, tillsammans med alla andra läckerheter på julbordet.