Rödbetssallad är väldigt gott och en given klassiker på mångas julbord. Dock är det väldigt få som lagar sin egna rödbetssallad.
Det vanligaste är att rödbetssalladen är en köpt variant från närmaste livsmedelsaffär, som så mycket annat på det svenska julbordet. Detta tycker jag är lite trist, då hemlagad julmat som är lagad från grunden på sjyssta och bra råvaror kan bli så mycket bättre, än industrins monotona smakar och som dessutom är fullproppade med tillsatser för att täcka upp frånvaron av bra råvaror eller i vissa fall den förväntande råvaran i huvudtaget.

Rödbetssalladen är lite av en av värstingarna och är oftast en ren cocktail av onödiga tillsatser. Rydbergs rödbetssallad som är ett välkänt märke när det kommer till färdiga sallader, innehåller bland annat två stabiliseringsmedel, surhetsreglerande medel i form av den så omdebatterade citronsyran och två konserveringsmedel, däremot innehåller den inte längre färgämnen eller aromer som dock är vanligt i många andra sorter. Men att göra sin egna rödbetssallad är väldigt enkelt och tar dig inte mycket mer än 10 minuter för att slänga ihop och så smakar det så mycket bättre än den kemiska sörjan du plockar upp från en tråkig platsförpackning med ett bäst före datum till midsommar.

Rödbetsallad

300g inlagda rödbetor (hemlagade eller eko)
1 Äpple
1dl Majonnäs (Helst hemgjord)
1dl Crème fraîche
2msk Äppelcidervinäger
1msk Dijonsenap
1,5 msk Riven pepparrot
Skalet av en apelsin
Salt och peppar

Gör så här

1. Häll av rödbetorna, så att lagen rinner av. Hacka rödbetor och äpple till små kuber, ca 1 centimer gånger 1 centimeter.

2. Blanda rödbets och -äppelhacket med övriga ingredienser och smaka till med salt, peppar och eventuellt mer pepparrot.

3. Personligen gillar jag en rödbetssallad med lite sting, så jag brukar ha lite extra riven pepparrot. Den röda färgen kommer att bli kraftigare när salladen får dra till sig lite, då vinägern gör att färgen på rödbetorna förstärks.