Nu i juletider äter jag mycket risgrynsgröt, men många undviker risgrynsgröt, för att de är känsliga mot laktos eller helt enkelt inte vill eller kan äta något med mjölk. Då ska du testa att göra din risgrynsgröt på kokosmjölk istället, då blir gröten minst lika god om inte godare.

Jag brukar göra basen på kokosmjölk och sedan kräma till den lite extra med en skvätt vispgrädde på slutet, då blir den förvisso inte mjölkfri men helt okej att äta för en laktosöverkänslig person, då grädde endast innehåller små mängder laktos och att jag bara använder ca 1 deciliter till ca 5 portioner gröt. Grädden går självklart att utesluta för den som vill ha sin gröt helt mjölkfri.


Risgrynsgröt ca 5 portioner

2,5dl rundkornigt ris, gärna ekologiskt
5dl Vatten
400g kokosmjölk
2 kanelstänger
2msk socker
2tsk Salt
Ev. 1dl Vispgrädde

Gör så här

1. Koka upp riset med vattnet och kanelen och låt sedan småkoka under lock i ca 10-12 minuter.

2. Tillsätt kokosmjölken, socker och salt och koka upp på nytt och låt sedan småkoka under omrörning dåd och då i ca 40 minuter. Späd eventuellt med mer vatten om gröten blir för tjock.

3. När gröten börjar bli färdiga kan du eventuellt tillsätta lite grädde för en krämigare och fylligare konsistens på gröten. Smaka även till gröten med mer socker och salt om det behövs.

4. Servera som den är med en klick smör och lite kanel, eller med lite mjölk om du hellre vill det. Kom ihåg att gröten bara är mjölkfri om du inte tillsätter grädden på slutet, gröten går dock utmärkt att äta för laktosöverkänsliga både med grädde och smör.