Nu var det ett nytt år och vad passar inte bättre än att inleda det nya året med ett gott surdegsbröd.

Att baka med surdeg är  för mig, mer eller mindre självklart numera. Då det både blir ett godare och hållbarare bröd. Surdegsbröd anses även vara ett hälsosammare bröd, än ett bröd bakat på vanligt industrijäst. Det sägs både ge oss ett jämnare blodsocker och öka B-vitamininnehållet i brödet men den främsta egenskapen sägs vara att surdegsjäsningen bryter ner fytat, ett ämne som finns i alla vegetabilier och framförallt i fullkornsmjöl av olika sädesslag som gör det svårare för kroppen att ta upp olika mineraler och vitaminer från maten vi äter.

Detta är mitt vardagsbröd som jag brukar baka när jag ska ha ett gott bröd, det är både enkelt att baka och omtyckt av både stora och små. Dinkelmjöl anses vara ett nyttigare alternativ än vanligt vetemjöl, då det har ett lägre GI-värde. Har du inget dinkelmjöl hemma, går det även bra att baka detta bröd på vanligt vetemjöl istället för dinkelmjöl.


Till två limpor Lantbröd

Dag 1
50g Rågsurdegsgrund
150g Vatten
150g Ekologiskt rågmjöl

 Dag 2
Ca 300g Rågsurdeg
500g Vatten
150g Rågsikt
Ca 800g Dinkelsikt (ca 13dl)
22g Salt

Gör så här

Dag 1, kväll
1. Blanda ut ca 50 gram av rågsurdegsgrunden med 150g vatten och 150g ekologiskt rågmjöl, gärna stenmalt och en lite grövre sort i en bunke, resten kan du slänga om den inte är nymatad. Konsistensen ska vara som en våffelsmet.

2. Plasta bunken och gör ett litet hål i plasten, så att luften kan komma in och ut. Ställ på ett varmt ställe, gärna i en avstängd ugn eller liknande över natten, eller i ca 8-10 timmar, tills du ser att degen börjat bubbla sig och ha en konsistens som en chokladmousse.

Dag 2 morgon eller ca 10 timmar senare
3. Blanda 300 gram av surdegen med vatten, rågsikt och dinkelmjöl i en degblandare eller rymlig bunke, spara undan och blanda resterande surdegsgrund med 50 gram vatten och 50 gram rågmjöl och häll tillbaka i det kärlet du förvarade din surdegsgrund i före baket, gärna en glasburk med lock, som du sedan förvara i kylen till nästa gång du ska baka eller mata den.

4. Knåda degen i degblandaren på låg hastighet i ca 10 minuter eller förhand på ett bakbord så att degen blir elastisk och smidig. Degen ska vara kladdig men inte för lös.

5. Tillsätt sedan saltet och knåda den ytterligare i ca 2 minuter i blandaren eller för hand på bakbord.

6. Placera degen i ett inoljat rymligt kärl, med lock. Jag använder mig av en plastback av typen hammarplast som går att köpa i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst.

7. Låt degen sedan stå och jäsa ute i rumstemperatur, gärna på ett lite varmare ställe.

8. Efter en timme så viker du degen, detta för att arbeta in mer luft i degen och för att göra det extra luftigt. Vik först kortsidorna in mot mitten och sedan långsidorna. Upprepa denna proceduren ytterligare 2 gånger med ca 30 minuters mellanrum. Låt sedan degen fortsätta att jäsa i ca 3-4 timmar, beroende på hur kraftfull surdegen är. Degen ska ha blivit minst 3 gånger så stor.

9. Stjälp sedan upp degen försiktigt på ett mjölat bakbord, så att inte luften går ur degen.

10. Dela degen i två rektangulära bitar och dra ut den lite försiktigt, utan att för mycket luft pressas ut.

11. Vik över degen som i ett halvslag så att en limpa bildas och gör på liknande sätt med den andra biten.

12. Placera bröden på en förvärmd plåt i ugnen på 250º eller gör som jag och köp en baksten, så får du ett stenugnsbakat bröd. Då värmer du upp stenen i ugnen först i ca 1 timme innan du ska baka brödet.

13. Baka sedan brödet i 15 minuter, sänk sedan värmen till 225º och baka det ytterligare i 15 minuter eller tills brödet har en innertemperatur på 93º.

14. Låt sedan brödet svalna och avnjut det med ett tjockt lager smör och nyskivad ost. Brödet förvaras sedan bäst inrullad i en handduk i upp till 3 dagar. Lägg det inte i en plastpåse, då brödet blir väldigt torrt och tråkigt då, samt så tappar det sin fina skorpa. Vet du att du inte kommer att hinna äta upp bröden inom 3 dagar, så går det bra att frysa dem direkt efter de har svalnat. När du plockar fram dem så bakar du bara av dem i ugnen på 150º i ca 10 minuter (från tinat stadie) så blir de nästan lika goda som nybakade igen.