Nu till jul och nyår så rökte jag en hel del goda saker i min hemmarök. Till nyår så rökte jag ankbröst till aftonens förrätt, vilket är en av mina favoriter att röka.Röktanka kostekonom.se
Rökning är från början en gammal konserveringsmetod, som förlängde hållbarheten på livsmedlet, precis som med torkning, saltning eller inläggning. Men idagens moderna kök där vi har tillgång till kyl och frys, samt tillsätter båda det ena och detta andra konserveringsmedel till våra livsmedel, så är det främst smaken man vill åt, när man röker ett livsmedel. Dock så har så har man kommit på ett sätt att även hoppa över det här stadiet, då de flesta av våra korvar och charkuterier idag istället för att rökas sprayas eller injiceras med diverse rökaromer, för att ge den välbekanta smaken. Detta är något som enligt mig är väldigt trist och tar bort det fina hantverket som det en gång i tiden var, innan vi började massproducera mat och där inte råvaran var den viktigaste paragrafen längre, utan priset.

När man röker kött brukar man vilja rimma köttet lite innan, så det får en fastare konsistens samt en extra lång hållbarhet, utöver den som själva rökningen ger. Så det gäller att lägga sitt kött i en rimlag i god tid innan, lite beroende på vad du ska röka. När det kommer till anka eller fågel, som jag ska röka, så räcker det med något dygn i rimlagen.

 

Till två rökta ankbröst

Rimlag
1500g Vatten
75g Salt
30g Socker
2st ankbröst


Rökning

1/2msk Svartpeppar
1/2msk Torkad timjan
1/2msk Torkad Rosmarin
1/2msk Torkade chiliflakes
1/2msk Hel kummin
1/2msk Fänkålsfrön
2 Klyftor finhackad vitlök

Gör så här

1. Kallrör ihop ingredienserna så att allt salt och socker löser sig i vattnet.

2. Putsa ankan från senor och eventuellt brosk på undansidan och skär bort överflödigt fett på ovansidan.

3. Skär sedan ett rutmönster i fettat på ovansidan, detta kommer att göra skinnet knaprigare och få det att stakas jämnare vid tillagningen.

4. Lägg sedan ankbrösten i en bunke eller box och häll rimlagen över så att det täcker ankan, se till så att köttet täcks och inte flyter upp. Jag brukar använda en lagom stor bunke som jag sedan kan lägga en liten assiett ovanpå som precis går i bunken och får ankan att ligga på plats.

5. Låt sedan ankan rimma i lagen i ca 1 dygn, vill man ha en saltare smak, så låter man den rimma ytterligare ett dygn.

6. Ta sedan upp ankan och torka den torr med lite papper eller en handduk.

Rökning
7. Lägg ankan med fettsidan ner i en stekpanna och låt steka på medelhög värme tills den fått en fin skorpa. En hel del fett kommer att frigöras från ankan, detta ska du ta vara på, då det är väldigt gott att steka i ankfett eller koka in exempelvis cocktailtomater eller andra grönsaker (Det kallas för att confitera).

8. Mortla de torra kryddorna lätt i en mortel eller mixa dem lite i en krydd/kaffekvarn.

9. Rubba sedan in ankan med kryddorna och den finhackade vitlöken ordentligt (Kolla gärna in mitt inlägg om hur man snabbt och enkelt finhackar vitlök utan vitlökspress, genom att följa länken här eller i ingrediensförteckningen längre upp.).

10. Ladda din rök med träflis (ca 2-3msk) och gärna lite torkade örter, eller varför inte lite granbarr som ger en extra god viltsmak till köttet.

11. Spraya sedan fliset med en vattenduschflaska, då får du en bättre rökutveckling under själva rökningen. Beroende lite på vilken sorts rök du använder, så får du förmodligen göra på lite olika sätt för utföra själva rökningen. Själv använder jag mig av en rök anpassad för inomhusbruk från Zwilling J.A. Henckels som går att använda på en vanlig spis, vilket gör den till en otroligt smidig rök. Men har du  exempelvis en ABU röklåda, eller en annan rök, så går det givetvis bra det med men då får du förhoppningsvis röka din anka utomhus om du inte vill ha hela köket rökfyllt och risk för att det börja brinna.

12. När röken är redo så ska ankan rökas i ca 15 minuter, i min rökgryta kan jag reglera värmen, då jag först sätter röken på hög värme (8-9 på min 10 gradiga induktionshäll) i några minuter för att en bra rökutveckling ska starta i grytan, sedan sänker jag till svag värme (1-2 på min 10 gradiga induktionshäll) och röker ankan de resterande minuterna. Ankan ska även få en kärntemperatur på ca 58º grader, om ankan inte nått upp till den angivna kärntemperaturen efter ca 15 minuter, kan man baka klart ankan i ugnen på 150º tills ankan nått upp till rätt temperatur.

13. Låt sedan ankan svalna och skiva upp den i tunna skivor eller servera den varm, gärna till någon god sallad eller andra passande tillbehör.

Själv så serverade jag min rökta anka tillsammans med en sallad på picklade grönsaker och rostad vitlökspuré till detta serverade jag en krämig jordärtskockssoppa med knaprig ostronskivling. Det blev en väldigt god kombination, med ankans rökighet, som gifta sig perfekt med syran från grönsakerna och den rika krämiga soppan.

Så istället för att köpa färdigköpt rökt anka eller annat kött ute i butiken som allt som oftast är fylld med både nitriter och en rad konserveringsmedel, så röker du ditt egna kött på ett väldigt enkelt sätt, bara du har utrustningen. Det går även att göra sin egna röklåda på ett relativt enkelt sätt, men då gäller det att man vet vad man gör, så det överlämnar jag till er själva att utforska, om så önskas.