Att göra egna knäckebröd är väldigt enkelt och godast blir det såklart om man gör dem på surdeg.
Knäckebröd är något som är väldigt typiskt svenskt och faktum är att nästan varje svenskt hushåll har lite knäckebröd undanstoppat någonstans därhemma. Men tyvärr så är det mesta av det svenska knäckebrödet vi äter idag industritillverkat. Men få kanske vet hur enkelt det faktist är att göra sina egna knäckebröd, det är till och med enklare än att baka vanligt bröd, då knäckebröd inte behöver jäsa på samma sätt som bröd måste. Med andra ord är det ganska svårt att misslyckas med dem, men se upp så att du inte bränner dem, då det kan gå väldigt fort att grädda dem.

Jag använder sällan jäst när jag bakar bröd och så är det även när det kommer till knäckebröd, så mina knäckebröd gör jag på surdeg. Men för er som inte har någon surdegsgrund, så går det bra att byta ut surdegsgrunden mot 5g jäst. Men jag rekommendera att ni även testa era vingar inom surdegsvärlden då det öppnar upp en helt ny värld av goda bröd. Hur du gör din egna surdegsgrund kan du läsa om här.

Till fyra plåtar surdegsknäcke

100g Rågsurdegsgrund (alt.5g jäst)
200g Vatten
250g (Ekologiskt stenmalt) rågmjöl
200g (Ekologiskt Dinkelmjöl)
15g Svensk honung
7g Salt
Valfria kryddor, flingsalt…

Gör så här

1. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke och knåda ihop dem till en smidig deg.

2. Täck bunken med plastfilm, med ett litet hål i så att luften kan ta sig in och ut och låt stå i 8-10 timmar (över natten) eller tills degen nått dubbel storlek och är luftig inuti. Använder du industrijäst så behöver degen normalt inte jäsa mer än i ett par timmar.

3. Sätt ugnen på 200º med en baksten i mitten av ugnen, har du ingen basten så kan du istället placera en vanlig ugnsplåt i  mitten av ugnen.

4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 delar.

5. Knåda ihop var och en av bitarna till en rund boll, om degen fastnar i händerna eller på bakbänken, så kan du arbeta in lite mer mjöl i den.

6. Platta ut den med handen och kavla sedan ut den till ca 1-2mm tjocklek. Vänd ofta på degen under utkavlingen och se till att det hela tiden finns mjöl både under och över degen så att den inte fastnar. Om den ändå skulle fastna så får du använda en degskrapa.

7. Pensla sedan degen med vatten och strö valfria kryddor och gärna lite flingsalt, själv använder jag gärna kummin, anis, fänkål sesamfrön, solrosfrön och pumpakärnor, men det går givetvis att variera lite som man vill eller göra olika sorter för varje plåt.

8. Skär sedan ut önskad form på knäckebröden med hjälp av en sporre eller kniv. Personligen brukar jag använda en pizzaslicer som är bra till många saker, såsom skära pizza, knäckebröd eller marsipan när jag gör marsipantårta eller liknande.

9. Placera knäckebröden på ett bakplåtspapper och lyft dem försiktigt över på den varma bakstenen eller plåten i ugnen.

10. Grädda knäckebröden i ca 10 minuter, men håll koll på bröden under tiden, då de lätt bränner när man inte har koll. Ibland kan man behöva vrida lite på bakpappret för att få en jämn färg på knäckebröden, då många ugnar bakar lite ojämnt. Man kan även plocka ut dem som ser färdiga ut och baka dem andra ytterligare en stund. ta sedan ut knäckebröden och låt dem svalna på ett galler.

11. Du kan sedan tack vara det låga vattenhalten, förvara dina knäckebröd i en burk, under en väldigt lång tid och plocka fram dem när du ska ha dem. Dessa surdegsknäcke, passar både till soppan, frukost eller som fredagssnacks istället för chips.