Bounty är något jag alltid varit lite svag för och kokos i sig är något jag gärna använder både i bakning och matlagning. Så dessa bountypraliner är något jag verkligen gillar.
Att göra egna praliner kan vara lite knepigt i början och de största problemet brukar vara att få till en bra temperering av chokladen så att den bli glansig och hård och inte grådassig och mjuk. Ett bra sätt att förhindra detta, kan vara att köpa in en bra kökstermometer så att du kan få rätt temperatur på din choklad under tempereringen. När man ska göra praliner eller tryfflar så behöver man egentligen inte så mycket mer än en bra bunke som tål värme i ett vattenbad och en lämplig kastrull för att värma vattnet i. Då lagar man sin tryffel och skär antingen ut eller rulla dem för att sedan doppa dem i tempererad choklad. Men man kan även gjuta sina praliner i en pralinform, dessa finns det en hel uppsjö av varianter att välja mellan, både i välsorterade livsmedelsbutiker och hos nätbutiker på nätet. Själv använder jag mig av hårda parlinformar av lite bättre kvalitet samma som de riktiga konditorerna använder, dessa formar kan du köpa här och finns i en mängd olika varianter. Men det finns även andra varianter som är helt okej att gjuta praliner i, dock så är de oftast inte lika hållbara och inget jag har någon större erfarenhet av än så länge.

Att temperera chocklad.
Många undrar varför man ska tempera chokladen, går det inte bara att smälta den som den är och sen doppa sina praliner i den. Jo visst går det göra så, men genom att temperera chokladen så får man ett glansigare resultat, du undviker dessutom gråa fläckar och att chokladen blir grynig. Chokladen stelnar även bättre i rumstemperatur, kladdar mindre på fingrarna när du äter dem och den drar även ihop sig lite när den stelnar, vilket är en fördel om man ska gjuta praliner eller choklad  i form, då det blir enklare att få dem ur formen, när de är klara.

Temperaturer

Värm till Kyl till Återvärm till
Mörk choklad 48-50 º 27-28 º 31-32 º
Mjölkchoklad 45 º 26-27 º 30 º
Vit choklad 40 º 25-26 º 28-29 º

Temperaturerna är olika beroende på vilken choklad du använder, detta beror på kristalliseringen av chokladen när den svalnar. Dessa temperaturer är väldigt viktiga inom professionell chokladtillverkning, då bara en grad åt fel håll gör att man får göra om hela proceduren igen. Hemma i sin egna lilla vrå kanske en grad hit eller dit, inte är hela världen, det brukar bli bra ändå, så länge man hamnar ungefärligt rätt med temperaturen. Det viktigaste är att man arbetar med chokladen under tiden den kyls ned, så att kristlliseringen blir rätt, alltså det går inte bara att värma chokladen och sedan låta den svalna orörd, utan den måste bearbetas under tiden. De två vanligaste metoderna är tabulering, där man häller ut tre fjärdedelar av chokladen på en marmorskiva och bearbetar chokladen med en skrapa tills chokladen börjar stelna, chokladen tillsätts åter till den varma chokladen och återvärms till rätt temperatur. Den andra metoden kallas impmetoden, där hälften av chokladen värms upp till rätt temperatur och sedan tillsätts den andra hälften och rörs ut tills temperaturen sjunkit till rätt temperatur innan den åter återuppväcks igen. Den sistnämnda är den som oftast lämpar sig för hemmakonditorn och du behöver dessutom ingen marmoskiva, som du för övrigt kan köpa här. Det går även att kyla ned chokladen i ett kallt vattenbad efter den värmts upp, men det viktiga är att chokladen arbetes väl under nedkylningsfasen, annars har du gjort jobbet förgäves. Choklad som är korrekt tempererad behöver inte tempereras igen, så länge du inte värmt upp den över den slutgiltiga temperaturen enligt tempereringstabellen. 

Till ca 20-30 praliner, beroende på storlek

15g Ekologisk kokos
90g Vit choklad
40g Vispgrädde
5g Honung
18g Osaltat smör
Ca 300-400g Mörk tempererad choklad

Gör så här

1. Rosta kokosen gyllenbrun i en torr panna och ställ åt sidan.

2. Hacka chokladen och koka samtidigt upp grädde och honung, ställ av och blanda i chokladen.

3. Rör ihop till en elastisk massa och tillsätt smöret och till sist kokosen. Låt sedan svalna ute i rumstemperatur i ca två timmar innan den sedan får svalna och sätta sig ytterligare i en kyl eller på en sval plats. Ju långsammare tryffeln får svalna desto mindre risk för att den kristallisera sig. Så tiden kan vara värt mödan, själv brukar jag göra tryffeln på förmiddagen och gjuta pralinerna på kvällen. Om du ska gjuta pralinerna i formar som jag gjort, så behöver du inte kyla tryffeln i kyl alls, utan det är bara nödvändigt om du ska skära eller rulla ut praliner som sedan ska doppas i chokladen.

4. Gjut under tiden pralinskalen om du nu ska gjuta dina praliner i formar. Putsa formarna noga med exempelvis lite bomull innan du börja gjuta, detta för att ytan ska bli så ren och glatt som möjligt, det förhindrar att skräp sätter sig i chokladen vilket gör att de släpper från formen sämre samt blir fula.

5. Fyll formen med den tempererade chokladen och slå formen i bordet några gånger för att få ut alla eventuella luftbubblor- Vrid, vänd och skaka den ordentligt. Bubblor ger fula hål i pralinskalet och detta är enda chansen att bli av med dom. 

6. Efter ca 1 minut vänder du upp och ned på formen så att överflödig choklad rinner av, skalen ska bli tunna.

7. Skrapa sedan av ytan med en skrapa, själv använder jag en spackelskrapa, som även är bra till andra saker i köket. Det är viktigt att dra med bestämd hand, för att få det bästa resultatet, tveka inte utan dra lite som ett plåster. Snabbt och målmedvetet.

8. Sätt sedan skalen i kylen en halvtimme för att chokladen ska dra ihop sig lite och lossna från formen lite enklare. Spara undan den överblivna chokladen för att använda den till bottnarna på dina praliner. Använder du dig inte av pralinformar kan du doppa dina tryfflar direkt i den tempererade chokladen, antingen om du skurit dem eller rullat dem, tänk bara på att du aldrig ska doppa praliner som är kalla direkt från kylen, då bildas s.k fat-bloom, det vill säga att kakaosmöret i chokladen trycks mot ytan vilket gör chokladen matt och fuktig. Det ideala är att det skiljer ca 10 grader på chokladen och det som ska doppas, alltså är 20º en bra temperatur på bitarna som ska doppas i chokladen.

9. När chokladskalen har stelnat i formen är det dags att fylla dem med tryffelfyllningen, detta görs enklast med en liten sprits, själv använder jag engångsspritspåsar, som är väldigt smidiga och kan köpas i flerpack både i välsorterade livsmedelsbutiker eller i närbutiker som säljer köks och bakartiklar. jag brukar köpa dessa.

10. Täck sedan pralinerna med tempererad choklad och slå dem försiktigt i bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.

11. Skrapa åter av överflödig choklad med en palett eller skrapa.

12. Låt sedan pralinerna stelna helt innan, du försiktigt knacka ut de färdiga pralinerna ur formen. Skulle de inte lossna, så kan du sätta in dem i kylen ytterligare en stund och försök igen. sedan är det bara att njuta av dina hemgjorda bountypraliner.