Igår blev det extra fint fredagsmys med nybakad citronsufflé. Sufflé är ett klassiskt bakverk, som ofta fått stämpeln som att vara väldigt svårt att tillaga, men gör du rätt så är det ganska enkelt att baka.
Sufflé kan göras med en mängd olika smaksättningar, allt från choklad och bär till olika likörer. Själv valde jag igår att laga en klassisk citronsufflé med smak av vanilj, som jag personligen tycker är en av de bästa smaksättningarna.

Det viktigaste när man bakar sufflé är att man får till en bra och luftig maräng, det är den som får sufflén att lyfta och blir hög när du bakar av den. Tips är att knäcka äggen några timmar i förväg, äggvitorna avdunstar då vatten och marängen blir styvare. Var även noga med att bunken du vispar din maräng i är helt fri från fett. Det bästa är att använda en mettall eller glasbunke till vispningen i annat fall, så är det bra att rengöra bunken från eventuella fettrester. Det gör du bäst med hjälp av lite ättika och salt som du gnider ur bunken med, tillsammans med en bit papper och sedan sköljer ur den med kallt vatten, föra användning.

Det andra som är väldigt viktigt när man bakar sufflé är att formarna är välsmorda, detta för att inte sufflén ska fastna på väg upp, eller bli sneda vid bakningen. Så  först måste formarna penslas varsamt med mjukt eller smällt smör på hela insidan av formen och sedan pudras dem med socker. Det är även bra att ställa de smörade och sockrade formarna i frysen en stund. Detta är för att du inte ska råka skrapa bort något socker när du fyller formarna eftersom det kan resultera i att sufflén fastnar i kanten. Man kan näst intill använda vilken form som helst till sufflé, så länge de tål ugnstemperaturer på upp till 200º. Men själv använde jag klassiska kokottformar som är vanligast när man bakar sufflé. Mina formar är ca 6 centimeter höga och ca 9 centimeter i diameter, vilket är en ganska lagom storlek. Du kan hitta liknande kokotter här.

Citronsufflé 4st 

Skal från 1 citron
50g Socker
1g Vaniljpulver eller en stång (delad)
60g Osaltat smör
100g Citronsaft
80g Äggula (ca 4st)
2krm Salt
150g Äggvita (ca 5st)
1tsk Citronsaft
50g Socker
5g Maizena

Gör så här

1. Smörj och sockra först dina formar och ställ dem i frysen. Börja sedan med citronkrämen, genom att stöta socker med det rivna citronskalet i en mortel. Sockret är färdigt när det blivit lite gult och  en angenäm doft av citron känns.

2. Smällt smöret i en kastrull och tillsätt citronsaft, citronsockret, vanilj, salt och äggulorna.

3. Sjud under omrörning till en tjock kräm men se till att krämen aldrig kokar, för då skär den sig. När krämen är färdig så ställer du den åt sidan.

4. Vispa äggvitor, en tredjedel av sockret och citronsaften i en väl rengjord bunke med stora tag eller på mellanhastighet på en elvisp, tills skummet börjar resa sig, tillsätt resterande socker och vispa med snabbare rörelser eller på högsta hastighet på elvispen till ett fast skum.

5. Vispa ner maizenan och blanda väl. Vänd sedan ned en tredjedel av marängskummet i citronkrämen och rör ut till en slät kräm.

6. Vänd sedan försiktigt ned citronkrämen i den resterande marängen med hjälp av en slickepott, så att smeten blir homogen. Du får inte vispa, för då sjunker smeten ihop och du får kompakta suffléer som resultat.

7. Ta ut de smörade och sockrade formarna och fördela smeten i dem.

8. Stryk av ovansidan med en palett eller stekspade så att du får en jämn topp. Dra även med en liten kniv eller med fingret runt toppen på formen, så att smeten lossnar från formens kant.

9. Suffléerna kan antingen bakas av på en gång på 175º i ca 12 minuter eller förvaras i kylen ett par timmar. Det går även utmärkt att frysa dem och ta fram dem vid ett senare tillfälle. Grädda dem då istället direkt från kylen på 175º i ca 15-18 minuter. Sufflén ska ha ett krämigt men luftigt inre, då är de bakade perfekt.

10. Avnjut gärna sufflén med färska bär och någon god glass eller varför inte bara som de är.