Jag äter allt mer vegetarisk mat hemma och en av mina vegetariska favoriträtter är min zucchini och spenatlasagne som är både enkel att laga och otroligt god.
Lasagne är en rätt jag generellt haft svårt för sedan barnsben, mest på grund av en magsjukeupplevelse i samband med lasagne när jag var i 6-7års åldern. Men sedan jag kom på att lasagne inte nödvändigtvis behövde vara gjord på köttfärssås och vit sås (béchamelsås), så har jag ändrat uppfattning och idag är lasagne något jag verkligen uppskattar och har samtidigt även börjat uppskatta den klassiska varianten mer igen, även om jag föredrar en alternativ variant såsom fisk och skaldjurslasagne eller som denna vegetariska varianten. Lasagne är även en rätt som ofta uppskattas av våra barn, vilket också gör den till en bra rätt som samtidigt kan vara en väldigt hälsosam måltid. Själv brukar jag öka näringsinnehållet ytterligare genom att servera en god råkostsallad till, som man kan variera lite efter tycke, smak och gärna säsong.

Att äta vegetariskt är något vi också borde göra oftare, inte bara för vår hälsas skull utan även för miljöns skull. Köttkonsumtionen går stadigt uppåt, precis som i övriga världen, samtidigt äter vi generellt alldeles för lite frukt och grönt. Köttkonsumtion bidrar även starkt till klimat och miljöförstöringen, inte bara genom växthusgasutsläpp utan även genom övergödning och försurning av vår miljö. Om alla kunde skippa kött en dag, så skulle vår miljö och omvärld må så mycket bättre samtidigt som du förmodligen mår bättre av det själv också, rent hälsomässigt.

4 portioner zucchini & spenatlasagne

Tomatsås
400g krossade tomater
1 Liten hackad lök
3 Hackade vitlöksklyftor
2msk Olivolja
1msk vitvinsvinäger
Timjan
Oregano
Dragon
Salt
Svartpeppar
Béchamelsås
400g Mjölk (3%)
100g Vispgrädde
20g Smör
Riven muskot
Salt
Svartpeppar
Maizena utspädd med vatten
Fyllning
200g Färsk spenat (150 fryst)
150g Zucchini
1 Skivad lök
Smör
Salt
svartpeppar
250g Lasagneplattor
30g Riven parmesan eller annan lagrad ost

Gör så här

1. Börja med att göra tomatsåsen. Fräs lök och vitlöken i olivoljan, så att den svettas men inte tar färg.

2. Tillsätt vinägern och låt koka in.

3. Häll sedan på tomatkross och kryddor, låt koka ihop en stund på svag värme, smaka eventuellt av med mer kryddor och olivolja. Desto längre såsen får koka, desto mer smak kommer att komma fram. Använd gärna en bättre variant på tomaterna eller varför inte färska, för en godare smak.

4. Medans tomatsåsen kokar, kan du göra bechamelsåsen.

5. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull men var försiktig så att inte det bränner eller koka över, vilket kan gå väldigt fort.

6. Smaka av med lite riven muskotnöt, salt och peppar. Red av med lite maizena utspätt i vatten, till en lagom konsistens, såsen ska vara lite krämigare än vanlig sås. Rör ut smöret och ställ åt sidan.

7. Hacka zucchini i lagom stora bitar (Jag brukar dela zucchinin fyra gånger på längden och sedan skära diagonalt över dem så att jag får små trekanter.

8. Bryn sedan zucchinin lätt i en panna med lite smör och olja, tillsätt även den skivade löken och fräs med en stund, tills den mjuknar.

9. Vänd till sist ned spenaten och smaka av med salt och peppar. Är spenaten fryst kan den behöva fräsa med  på låg värme en stund, använder du färsk spenat kan du ta bort pannan från värmen och vända ned den, så håller den strukturen bättre.

10. Varva sedan tomatsås, lasagneplattor, béchamelsås, spenat och zucchinifräset, gör detta ytterligare en gång och avsluta med ett lager lasagneplattor och béchamelsås.

11. Riv sedan lite parmesanost på toppen och baka av i ugnen i ca 30 minuter på 175º eller tills lasagnen känns mjuk rakt genom, när du sticker en provsticka igenom den.

12. Servera den med en god råkostsallad, marinerad i en god vinägrett. Själv hade jag lite råriven broccoli, tillsammans med lite rödlök och balndsallad som jag toppade med lite goda pumpa och solrosfrön.

Lämna gärna en liten kommentar här nedan, alltid kul att se vad ni läsare tycker om mina recept här på bloggen.