Brukar du slänga gammalt och tråkigt bröd? Gör inte det, gör ströbröd av det istället.
Många vet inte hur enkelt det är att göra sitt egna ströbröd, helt gratis på överblivna rester. Visst köper du industribakat bröd som är fullt av olika tillsatser för att få brödet att håla extra länge, så kanske du aldrig få över något gammalt bröd, det har jag ingen aning om, då det var väldigt länge sedan jag köpte sådant bröd. Men köper man däremot ett gott bröd från en bagare eller som jag oftast gör, baka sitt egna bröd, så får du helt säkert lite kantbitar och bröd som blivit lite tort, över då och då. Själv brukar jag samla upp bitar som jag skär sönder i mindre bitar på ett litet fat i köket som får ligga och torka, tills det är dags att göra en omgång ströbröd. Alla brödslag går bra, bäst blir det när det är från lite olika bröd, så får öven ströbrödet lite karaktär.


Ströbröd

Torrt bröd överblivet bröd
Matberedare/mixer
Finmaskig sil

Gör så här

1. Skär bröd som du får över i binder bitar och spara dem ute i en form eller liknande, så att brödet torkar. Det går även bra att snabbtorka brödet i ugnen på 80º i någon timme.

2. Placera sedan brödet i en matberedare eller mixer och mixa tills det blivit finmalt som ströbröd.

3. Sila ströbrödet genom en finmaskig sil, så att eventuella stora bitar avskiljs från det färdiga ströbrödet. Blir det mycket går det att mixa detta ytterligare en gång och upprepa proceduren tills du inte har något kvar.

4. Förvara ströbrödet i en försluten box, tills det är dags att använda det.