Att göra sin egen ketchup är enklare än man tror och då kan man gärna även sätta sin egna lilla prägel på den, som i min goda chipotleketchup. Som ger ketchupen en lite rökigare smak samtidigt lite sting.
Chipotleketchup kostekonom.se
En annan vinst med att göra sin egna ketchup är att man kan få ner sockerinnehåller ganska rejält. I vanlig ketchup så finns det ca 20 gram socker per 100 gram ketchup, alltså ca 20 procent , i min egna ketchup finns det bara drygt 10g socker per 100g ketchup, alltså bara hälften av sockermängden utan att man känner så mycket skillnad på smaken. Även salthalten är betydligt lägre i min hemgjorda än den färdigköpta varianten. Många ketchupsorter innehåller dessutom aromer och andra onödiga tillsatser för att dölja ett dåligt råvaruinnehåll. Men den största vinsten med att göra sin egna ketchup är ändå, den goda smaken.


Ca 3dl Chipotleketchup

Ca 5-6st Röda tomater
1st Torkad chipotlechili
0,5dl Muscovadosocker
1,5msk Ättika (12%)
2msk Tomatpuré
1 liten gul lök
2st Vitlöksklyftor
1,5tsk Salt
2krm Svartpeppar

Gör så här

1. Börja med att koka upp vatten tillsammans med en Chiptlechilin, så att den mjukas upp och får mer smak.

2. Kryssa skalet på på toppen av tomaterna och snitta ut stjälkroten.

3. När vattnet kokar doppar du tomaterna i ca 20 sekunder i det kokheta vattnet, så att skalet börja lossna i toppsnittet.

4. Kyl ned dem omedelbart i kallt isvatten och skala sedan bort skalet från tomaterna.

5. Ställ av vattnet och låt chilin dra i det varma vattnet i ca 15 minuter innan även den plockas upp.

6. Finhacka under tiden lök, vitlök och skär tomaterna i mindre bitar.

7. När chipotlen dragit färdigt, hackas även denna fint. Lägg tomater, lök, vitlök och chili i en kastrull och tillsätt socker, ättika, tomatpuré, salt och svartpeppar, koka upp och låt sjuda i ca 20-25 minuter eller tills allt kokat sönder ordentligt.

8. Ta upp och mixa ketchupen slät i en matberedare eller mixa den direkt i grytan med en bra stavmixer.

9. Häll upp i ett bra kärl och förvara i kylen tills du ska använda den. Den går att använda till allt som ketchup normalt används till eller till att smaka av såsen eller köttgrytan. Ketchupen håller i ca 1 månad i kylen. 

Vill du inte ha så mycket sting i ketchupen, så tar du bort frökärnorna i chipotlen, det är där den mesta hettan sitter. Det går även utesluta chilin helt, då blir det som en vanlig ketchup.