På söndag är det första advent, då är det många som har eller ska på mysigt glöggmingel och det finns så mycket mer än bara pepparkakor och köpglögg att bjuda på, här kommer några av mina favoriter till ett lyckat glöggmingel.glöggmingel kostekonom.se

Glögg är ett måste när man ska ha ett glöggmingel eller en glöggbjudning om man hellre vill kalla det för det. Glöm inte att även erbjuda ett alkoholfritt alternativ till dem som inte vill eller kan dricka alkohol. Testa gärna att bjuda på min klassiska glögg och min alkoholfria äppelglögg som även går att få med alkohol om man så önskar. Recepten på dem hittar du här nedan.

Adventsglögg

Kryddig äppelglögg

Även pepparkakor är ett givet tips att ha på ett glöggmingel, gärna med goda tillbehör såsom grönmögelost och annat passande gott. Själv tycker jag att man ska baka sina egna pepparkakor, alltid roligare att bjuda sina gäster på något man gjort själv, men hinner man inte med ett pepparkaksbak nu innan advent, så går det självklart bra att köpa färdiga pepparkakor, tänk då dock på att inte köpa en billig skräppepparkaka utan satsa på en lite dyrare variant som är gjorda på riktigt smör och naturliga kryddor istället för en massa palmolja och aromer. Vill du baka egna lite hälsosammare pepparkakor på dinkelmjöl och muscovadosocker så kan du testa att göra mina, receptet hittar du här nedan.

Mina Pepparkakor

Pepparkakor med grönmögelost och fikonmarmelad 

Grönmögelost och fikon eller annan torkad frukt är klassiska tillbehör till pepparkakor. Själv tycker jag det är gott att göra någon form av röra till mina pepparkakor, denna gången gjorde jag en god grönmögeloströra på en god bit roughfort (blåmögelost) philadelfia, crème fraiche och citron, som jag sedan toppade med en god hantverksmässig fikonmarmelad jag köpt på en julmarknad.

Pepparkakor med grönmögelost

Till ca 40st små pepparkakor behövs

150g Blåmögelost (gärna Roughfort)
50g Creme fraiche
50g Philadelfiaost
Saft från en halv citron
Salt och svartpeppar

Fikonmarmelad

30st Pepparkakor

Blanda Creme fraiche med philadelfiaosten och smula ner blåmögelosten i cremefraicheblandningen, smaka av med citronsaft och salt och peppar. Fördela oströran på pepparkakorna och toppa dem med lite fikonmarmelad.

Tunnbrödssnittar med rökt lax och pepparrot och skinka med dijonsenapsost

Jag tycker även att man måste ha något mer matigt och salt vid ett glöggmingel. Tunnbrödssnittar är både väldigt enkelt att göra och väldigt uppskattat. Jag har valt att göra två varianter med klassiska svenska smaker, en med röklax och pepparrot och en med skinka och dijonsenap. Från början hade jag tänkt mig något viltkött, men när det inte gick att få tag på i den vanliga affären fick det bli vanlig skinka istället.

Laxsnittar

Till ca 24 snittar av varje sort

6st Tunnbröd

Röra 1

100g philadelfiaost
50g Creme fraiche
1msk riven pepparot
1msk finskuren gräslök
saften och cest från en halv citron
salt och svartpeppar

200g Kallrökt lax

Röra 2

100g philadelfiaost
50g Creme fraiche
1msk Skånsk senap
1msk Dijonsenap
1msk Finskuren gräslök
Salt och svartpeppar

Rökt skinka

Rör ihop de två rörorna och smaka av med salt och peppar från pepparkvarnen. Smaka till dem så att pepparotsosten smakar lagom med pepparrot och senapsosten smakar lagom med senap. Bred ut osten på tunnbröden hela vägen ut till kanten, tre med pepparrotsost och tre med senapsosten. Fördela rökt lax på de tre med pepparrotsost och skinka på dem med senapsost. Rulla dem sedan så tight du kan utan att tunnbrödet spricker. Lägg dem med skarvarna nedåt så att det fäster ordentligt. Plasta dem och ställ i kyl tills det är dags att servera eller skär upp dem direkt och lägg upp på fat. Det blir ca 8st per tunnbröd lite beroende på hur stora tunnbröd du har. Skär dem gärna med en sned snittyta för att få fina snittar.

 

Västerbottenostpaj med äpple

Ost är alltid gott till glögg och vin och varför inte något så svenskt och traditionellt som västerbottenost. Äpple är något som gifter sig väldigt bra med den saltsyrliga smaken från denna lagrade godbit till ost, så vad passar inte bättre än en härligt fyllig västerbottenostpaj med goda svenska äpplen. Detta blir även ett lite matigare alternativ för dem som även är lite småhungriga under minglet.

Västerbottenostpaj kostekonom.se

 

Västerbottenostpaj med äpple

Pajdeg

200g Dinkelmjöl eller vetemjöl
100g Kallt smör skuret i bitar
1 Äggula
1/2tsk Salt
3msk vatten

Fyllning

250g Västerbottenost
1 Äpple
1 Lök
2 Ägg
1dl Vispgrädde
1dl Mjölk
1msk finskuren gräslök
Salt och svartpeppar

Börja med pajdegen. Blanda mjöl och smör i en matberedare och mixa ihop det snabbt, tillsätt äggula och vatten, samt salt och mixa snabbt ihop till en smidig deg, blir den för torr, så tillsätts mer vatten, blir den för lös, så tillsätts lite mer mjöl. Rulla ihop till en fin deg och låt vila i kyl i någon timma, antingen övertäckt i en bunke eller inlindad i plastfilm.  Ta fram och kavla eller tryck ut degen i en passande tart eller pajform (24cm), själv använder jag en denna rektangulära  paj och tartformen med löstagbar botten, som är perfekt för pajer likt denna. Nagga pajskalet lätt med en gaffel och lägg det i frysen i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200° och sätt sedan in det lätt frysta pajskalet direkt in i ugnen och baka av pajskalet i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Riv under tiden västerbottenosten på den grova sidan på rivjärnet. Skiva sedan löken och klyfta äpplet i fina båtar. Fräs löken i lite smör eller olja på medelhög värme i en panna, tills den blir lite glansig, tillsätt då även äpplet och låt det fräsa med någon minut, salta och peppra lätt. Placera äppel och -lökblandningen direkt i det avsvalnande pajskalet, fördela sedan osten över äppel och -lökblandningen. Vispa ihop äggen med mjölk och grädde och smaka av med lite salt och peppar. Häll sedan äggstanningen över pajen och baka sedan i ugn på 200° i ca 20 minuter eller tills pajen har stannat sig och fått en fin färg. Ta ut och låt svalna något innan du skär ut fina portionsbitar.

Saltrostade nötter och frön

Lite salta nötter och frön är alltid ett gott snacks, vare sig det är glöggmingel eller andra mingel, eller varför inte till fredagsmyset, både nyttigt och väldigt gott. Det går även att variera i det oändliga mellan olika nötter och frön, testa dig fram till dina favoriter.

Saltrostade nötter kostekonom.se

 

Till 600g saltrostade nötter och frön 

200g Sötmandel
200g Cashewnötter
100g Valnötter
100g Pumpafrön
1msk Salt

Blötlägg alla nötterna i en till två timmar, detta för att nötterna ska få en bättre och färskare smak. Häll av vattnet och blanda med pumpafröna och saltet. Häll upp i en ugnsfast form och rosta i ugn på 200° i ca 15-20 minuter tills nötblandningen har fått lagom fin färg och en rostad smak. ta ut och låt svalna en stund innan de är klara för att äta. Testa gärna att variera med olika kryddor såsom chili, kardemumma osv.

Romrussin cake pops

Jag tänkte det kunde vara gott med inslag av annan alkohol än just bara glögg, så jag tog fram ett litet trevligt vuxenrecept på Cake pops, som baserar på hemgjorda romrussin och mandel, otroligt goda för dem som gillar romrussin och choklad.

Romrussin cake pop

 

Till ca 20st romrussin cake pops

Romrussin

2dl Ekologiska russin
1dl Mörk rom

Kakmassa

2dl Romrussin
1,5dl Mandelmjöl
100g choklad
2tsk Kallpressad kokosolja
1g Äkta Vaniljpulver

Till dopping och garnering

200g Mörk choklad
1dl Rostad Kokos

Blanda rom och russin och låt stå och marinera i rumstemperatur något dygn i en tätförsluten box eller liknande. Smält chokladen till fyllningen i över ett vattenbad, mixa under tiden romrussinen med mandel, kokoaolja och vanilj till en fin smet, tillsätt sedan den smälta chokladen och låt sedan massan svalna i kyl några timmar. Ta sedan ut och rulla precis som små chokladbollar placera en lolli pop -pinne i varje och sätt dem i ett glas under tiden du gör klart resten av dem. Smält sedan chokladen till doppingen över vattenbad. Rosta under tiden kokosen lätt i en torr gjutjärnspanna så att den får en gyllene färg, men se upp så att det inte bränns vid. Doppa sedan cake popsen i chokladen och låt rinna av lite innan de doppas i kokosen, låt sedan svalna i ett glas eller i ett annat bra ställ, där de inte får kontakt med varandra.

Pepparkakstryfflar

Pepparkakstryffalar som smälter i munnen är lite av mitt favoritsnacks under jul och brukar bli ett antal omgångar av rullande innan julen är över och man tröttnat på smak av pepparkaka. Dessa tryffar görs på hela kryddor som sedan silas bort, så tryfflarnas konstisens blir ännu lenare och godare. Men kom ihåg att göra många, då de brukar gå åt. Tycker man inte om pepparkakor, går det även att smaksätta dem med andra smaker, såsom alkohol, frukt eller bärpurér eller varför inte naturell med lite vanilj.

Pepparkakstryffel kostekonom.se

 

Till ca 25 stycken pepparkakstryfflar

2dl Vispgrädde
2st Kanelstänger
1tsk Nejlika
1tsk kardemummakärnor
5g Färsk ingefära
1msk Muscovadosocker
1/2tsk Salt
25g Smör
250g Mörk choklad (minst 60%)

Blanda grädde, de hela kryddorna och muscovadosocker i en kastrull och värm på försiktigt, låt sedan stå och dra ett tag utan att koka, så att så mycket av smakerna som möjligt kommer fram. Hacka under tiden chokladen till små bitar. Tillsätt  smöret och saltet till gräddkryddblandningen och rör ut det till en jämn smet. Sila bort kryddorna och häll tillbaka gräddblandningen ner i grytan. Rör ner chokladen och rör ut den i gräddblandningen till en glansig och len tryffelsmet. Låt sedan tryffeln svalna något innan du sätter in den i kylen. Efter några timmar i kyl är det dags att rulla tryfflarna och pudra dem med kakao. Tag en tesked och försök kula upp små bollar som du sedan rullar mellan handflatorna till små tryfflar, kan vara lite kladdigt men det får man räkna med. Rulla sedan de nyrullade tryfflarna i kakao och förvara dem sedan i en burk i kylen. Ta gärna fram dem en liten stund innan de ska ätas, då smakar de så mycket bättre. 

Ett tips om man inte vill rulla är att hälla upp tryffelsmeten i en inplastad bakform eller liknande och sedan skära ut fina tryfflar när tryffeln stelnat i kylen och sedan pudra dem med kakao.

Nu hoppas jag att du ska ha fått några goda förslag till advent nu på söndag, men sedan går det självklart också bra med en köpt flaska glögg och pepparkakor med om man vill göra det väldigt enkelt till advent, eller varför inte lyxa till pepparkakorna med lite blåmögelost, även det lilla och enkla kan vara så gott.