Nu är det bara några dagar kvar till advent och den sedvanliga julstressen har säkert börjat infinna sig hos många, för att även de små och dem som inte vill eller kan dricka alkohol till advent, måste jag tipsa om min goda kryddiga äppelglögg, som passar både till stora och små.

Glöggen är otroligt god och tillagas enkelt samma dag som den ska drickas, fast se till att den får några timmar på sig för att få smak av alla de goda kryddorna. Glöggen går att servera som den är och är då det självklara alternativet, framför den söta saftglöggen som oftast serveras till våra barn och vuxna som vill avstå alkoholen vid advent. Men vill man  ha något mer värmande i den så kan man självklart spetsa till denna glögg, med antingen en skvätt brännvin, calvados eller varför inte cognac. Det är bara att testa sig fram vad man själv tycker bäst om, jul kommer det att bli ändå. 

För ca en liter kryddig äppelglögg

1l färskpressad äppeljuice, gärna ekologisk
3st stjärnanis
2st kanelstänger
5g färsk ingefära i bitar
1/2 vaniljstång, delad och urskrapad
1/2 tsk kardemummakärnor
Skalet från en halv ekologisk apelsin
1msk ljust muscovadosocker

Gör så här

1. Värm juicen försiktigt med kryddorna och skalet från apelsinen, ska inte stormkoka, bara bli varmt och småryka lite, var dock noga med att inte får med något av det vita under skalet på apelsinen, då kan glöggen bli besk och bitter.

2. Smaka eventuellt av med muscovadosocker, lite beroende på hur söt juicen är.

3. Låt stå och dra i en 1-2 timmar, så att smakerna hinner utveckla sig ordentligt, innan den silas. Återanvänd gärna stjärnanisen och kanelen för garnering.

4. Servera glöggen till hembakta pepparkakor med lite grönmögelost till, eller annat adventsgott.