Julen närmar sig nu med stormsteg och snart är det redan advent, då gäller det att ha pepparkakor och glögg hemma så att man kan mysa in julen på rätt sätt med nära och kära.
Många köper säkert sina färdiga pepparkakor från butiken och trivs bra med det, men det de flesta inte vet är att dessa pepparkakor kanske redan var bakade till förra julen, det var så jag slutade att köpa de industritillverkade pepparkakorna. När jag kom hem och såg att bakdagen på min inhandlade burk var november året innan. Men läser man vidare på innehållsförteckningen så förstår man att dessa kakor, kan hålla sig spröda och ätbara väldigt länge.

Här är ett exempel från Gille och vad deras pepparkakor egentligen innehåller.

Innehållsförteckning
Ingredienser: Vetemjöl, socker, margarin:(vegetabilisk olja (palm, palmkärn, rapsfrö, shea, kokosnöt)), vatten, salt, emulgeringsmedel: mono-och diglycerider av fettsyror, naturlig smörarom, antioxidant: citronsyra), invertsockersirap, bakhjälpmedel: natriumvätekarbonat, mixade kryddor (kanel, ingefära 0,3%, nejlikor), naturlig citronarom. Innehåller: vete (gluten). Kan innehålla spår av mandel, ägg och soja.

Inget jag blir så sugen på att äta när jag läser iallafall, men ska även framföra att många industribakade pepparkakor har blivit bättre och det går idag även att köpa en mer naturlig variant utan en massa tillsatser och konstiga E-nummer.

Hemma hos mig har pepparkaksbaket blivit en tradition och är numera lite av en höjdpunkt för min äldsta dotter som i år var med och gjorde sina helt egna pepparkakor, för första gången. Bara att få uppleva det, är lycka tycker jag och så kan man inte komma ifrån, att det smakar så mycket bättre, om man gjort dem själv.

ca 150stycken normalstora pepparkakor

1,5dl mörk sirap
1,5dl mörkt muscovadosocker (eller farinsocker)
1dl socker
200g smör
1,5dl vispgrädde
2msk kanel
1msk ingefära
1msk kardemumma
1/2msk nejlika
1msk bikarbonat
Ca 650g dinkelmjöl (vetemjöl)
1/2tsk salt

Gör så här

1. Mal kryddorna i en kryddmal eller kaffekvarn. Lägg sirap, socker, muscovadosocker, smör, grädde och kryddor i en kastrull och värm upp så att allt löser sig till en jämn smet. Genom att värma kryddorna får man även ut mer smak från dem.

2. Ställ sedan åt sidan och låt svalna lite. Blanda under tiden bikarbonat och mjöl och rör ner det i den avsvalnande smeten.

3. Arbeta samman degen, den ska blir ganska lös. Låt den sedan vila i kyl ca ett dygn.  

4. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och stansa ut kakor med valfria pepparkaksmått, eller andra passande föremål som kan bli fina pepparkakor.

5. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 5 min.

6. Låt kakorna svalna på plåten. och förvara dem sedan i burk med lock tills de ska avnjutas.