Om två veckor är det 1a advent. Det innebär att det är  hög tid att göra sitt egna adventsglögg, om det ska bli klart tills det första ljuset tänds.
Idag finns det en hel uppsjö av glöggsorter att köpa, allt från alkoholfria varianter till starka starkvinsglögger. Det gemensamma för dem brukar vara att de är smaksatta med aromämnen istället för riktiga kryddor., även om det såklart finns bättre varianter också. Ett hett tips om du inte vill göra ditt alldeles egna glögg är att inhandla en alkoholfri variant på en julmarknad eller liknande och sedan tillsätta alkohol till det om så nu önskas. Tack och vara våra alkoholagar så är det nämligen inte lov att sälja alkoholhaltiga drycker över 3,5 vol% utanför det staliga systembolagat. Samtidigt så är det här hantverket finns, bland de små producenterna som sällan hittar in på systembolaget, utan där är det främst med få undantag sorter från de stora producenterna som massproducerar sina produkter. Så för att få ett fint glögg, så får man oftast kombinera det alkoholfria hantverket med lite starksprit vin eller vad man nu gillar, varför inte en skvätt cognac.

Själv gillar jag ett lite alkoholstarkare glögg med en skvätt cognac eller rom i för att lyfta fram smakerna i russin och kryddor ännu mera. Jag har även valt att karamellisera sockret i detta receptet, vilket i sin tur lyfter fram cognacen eller romen mer.

Till ca 750ml glögg med en alokolhalt på runt 20 vol%

2dl vodka (brännvin)
1/2dl cognac eller mörk rom
1dl russin (ekologiska)
1/2 apelsin skal + saft
25g färsk ingefära skalad och skivad
3st kanelstång
3st hela kardemummafrön
5st nejlikor
5dl enkelt (ekologiskt) rödvin
2/3dl socker (1msk vatten)

Gör så här

Dag 1-3
Blanda sprit, cognac/rom med russin, apelsin och kryddor i en burk med lock till. Tätförslut locket och låt stå och marinera i rumstemperatur i 3 dagar, skaka om burken lite var morgon och kväll.

Dag 3
Blanda sockret och vattnet i en tjockbottnad kastrull och värm till en gyllenbrun karamell, men akta så den inte bränner, då blir den besk. Låt svalna lite innan du tillsätter vinet och låt karamellen sedan åter smälta i vinet på svag värme, medan låt den inte koka, för då dunstar alkoholen. Tillsätt sedan krydd och spritblandningen och låt stå och svalna en stunden i kastrullen. Sätt sedan locket på och låt stå över natten i kylen. 

Dag 4
Sila glöggen och buteljers upp på en väl rengjord flaska. Glöggen kan förvaras i rumstemperatur men se till att korken är ordentligt påskruvad, så att inte glöggen förvandlas till vinägerglögg. Vill man förvara glöggen länge kan man ge glöggen ytterligare en upphettning strax under kokpunkten och sedan hälla upp den fortfarande varma glöggen på flaska och återförsluta flaskan direkt, använd gärna en flaska med bygellock för bästa förvaring och hållbarhet.

Avnjut glöggen med russin och hackade mandlar, testa gärna att rosta mandeln lätt, för en annorlunda tvist.