Jag lovade tidigare i år att dela med mig av min goda citronmarängpaj här på bloggen. Efter jag hade skrivit en artikel på Facebook om ICAs hemlagade variant, som var en intressant historia i sig.
Tyvärr så har inlägget fått dröja på sig, då jag helt enkelt inte bakat pajen på ett tag, även om jag planerat att göra det vid ett  flertal tillfällen. Men nu i dagarna blev det en ny omgång av denna goda paj. Personligen tycker jag bäst om desserter som har en trevlig syra ibakad, som bryter av bra mot det söta. Denna paj är dessutom väldigt enkel att göra, så om man får välja på att köpa en färdig från ICA som innehöll allt annat av att önska (läs gärna inlägget om ICAs hemlagade citronpaj här), så väljer iallafall jag att göra min egna paj på helt naturliga råvaror och utan en massa färgämnen, aromer och konsistensgivare.

 

Icas Citronmarängpaj

Till en stor paj eller 8st småpajer 

Mördeg
150g smör
4dl dinkelmjöl (eller vetemjöl)
1/2dl socker
1 ägg
ev lite kallt vatten

Fyllning
3 ägg
4 äggulor
2dl socker
1msk hemlagat vaniljsocker
2dl creme fraiche
1dl vispgrädde
2 citroner saft och skal

Italiensk maräng
230g socker
1dl vatten
150g äggvita ca 4st
25g socker

Ekologiska Citroner

Gör så här

1. Börja med mördegen. Blanda alla ingredienserna i en matberedare till en smidig deg, men överarbeta den inte, då byggs glutentrådar upp och degen blir seg istället för frasig och kommer att dra ihop sig vid gräddning.

2. Plasta degen och låt den vila i kylen i någon timme, degen går även göras i förväg och håller i veckor i kylen, så länge den är väl paketerad, det går även att frysa den om man får en bit över.

3. Vispa under tiden ihop alla ingredienser till fyllningen och låt sedan den dra i 30-40 minuter för en djupare smak.

4. Kavla ut på mjölad bänk, använd gärna en ybehandlad kavel, så fastnar degen inte lika lätt.

5. Klä antingen en stor paj eller tartform eller 8 mindre pajformar med mördegen.

6. Nagga lätt med en gaffel och ställ i frysen en stund (detta för att mördegen inte ska lyfta under bakningen.

7. Baka sedan pajskalet eller pajskalen på 200º direkt från frysen i  ca 10 minuter.

8. Sila fyllningen genom en sil, för att få bort skalen och häll upp smeten i de förgräddade pajskalen.

9. Baka sedan pajen på 125º i ca 30-40 minuter eller tills fyllningen har stannat sig. Låt svalna lite medan du lagar marängen.

10. Koka socker och vatten i en liten kastrull på hög värme tills sockerlagen når en temperatur på 117º, använder en digital-stektermometer eller en sockertermometer.

11. Vispa under tiden äggvita och socker till en fluffig maräng.

12. När sockerlagen nått upp i temperatur så häller du den i en fin stråle ned i marängen under ständig vispning, fortsätt sedan att vispa marängen till rumstemperatur.

13. Skeda eller spritsa sedan upp marängen på citronpajen och bränn av med en brännare eller ställ den snabbt under grill i ugnen, men var försiktig, den får färg fort. Vill man göra det lite enklare för sig går det även bra att  vispa en vanlig maräng.

Pajerna går även att spara i kyl i några dagar, men vänta då med att göra marängen, som annars kommer att sjunka ihop om den står för länge.