Har du fått en stor päronskörd i höst, koka då gärna in några i ingefära och citron. Inkokta päron är även perfekt till julbordets dessertbord.

 Inkokta päron och frukt är något som man kan variera väldigt mycket, efter tycke och smak. Personligen så brukar jag tycka om att koka in dem med färsk rosmarin, timjan och lagerblad, tillsammans med lite långpeppar och sedan servera dem som ett tillbehör till en god blåmögelost. Men till jul tycker jag det är gott med syrlig smak från citrus samtidigt som det finns lite hetta från färsk ingefära. Ingefära ska ju även vara väldigt bra mot infektioner speciellt luftvägsinfektioner som är extra vanliga under vinterhalvåret.


Till ca 10 inkokta päron

10 små päron
5dl liter vatten
5dl socker
Skal och saft från 1 citron
25g Färsk ingefära
1 vaniljstång

Gör så här

1. Skala päronen och lägg dem i vatten, så att de inte blir bruna.

2. Skala under tiden ingefära och citron. Se till att få bort så mycket av det vita som möjligt på skalet, då det annars kan bli beskt.

3. Skär ingefäran i små bitar och dela på vaniljstången.

4. Skrapa ur fröna u vaniljen och lägg det i en rymlig kastrull tillsammans med socker, citron skal, citronsaft, ingefära och vatten.

5. Koka upp lagen och låt småkoka några minuter innan du lägger i de skalade päronen.

6. Koka dem sedan under lock på svag värme i ca 5 minuter.

7. Dra dem av värmen och låt dem efterdra i lagen tills päronen kallnat.

8. Plocka upp päronen och lägg upp dem i burkar med återförslutningsbart lock eller annat passande förvaringskärl.

9. Själv tycker jag det är praktiskt och fint att använda sådana här burkar, fast det går bra med andra kärl med.

10. Häll sedan på med lagen så att det täcker päronen och förvara dem sedan i kyl.

Päronen har sedan en väldigt bra hållbarhet så länge de får ligga i burkarna täckta av lagen samtidigt som de får stå svalt och mörkt. Päronen är jättegoda att äta som en fruktig dessert tillsammans med lite grädde eller till ostkakan och ris alà maltan på julbordet. Eller varför inte till några goda ostar.