Riesenkola är nog en av mina favoritgodis, Otroligt god chokladkola, som är doppad i mörk choklad. Dock så innehåller de som mycket annat godis idag en hel drös av konstiga ingredienser samt att det istället för vanligt socker främst sötas med det så omtalade glukossirapen.

Glukossirap eller Stärkelsesirap, majssirap och glukos som den också kan kallas på förpackningarna har ett betydligt högre GI-värde än socker, alltså är ett ämne som tas upp i blodet ännu snabbare än vanligt socker. Dessutom behövs det mer glukossirap än socker för att få samma söta smak som socker ger. Detta ökar risken för diabetes och andra metabola sjukdomar ytterligare och att de som insjuknar blir allt yngre och yngre. Anledningen till att många livsmedel, främst godis, läsk, glass, färdiga desserter, pulversoppor och färdigmat har fått sockret utbytt mot glukossirap är för att det är en mycket billigare produkt än vanligt socker. Glukossirap utvinns främst från billig majs eller vete.

Då är det mycket bättre att göra sin egna Riesenkola, då slipper man dessutom alla andra onödiga tillsatser såsom aromer och konstinsgivare, utan kan göra sin Riesenkola på äkta, choklad, grädde och socker. Speciellt så här till jul då många frossar i julgodis.

För ca 40 stycken Riesenkola

100g Vispgrädde
150g Socker
150g Honung
1/2 Vaniljstång eller 2g vaniljpulver
110g Mörk choklad (70%)
200g Mörk choklad (70%) att doppa i

Gör så här

1. Skrapa ur vaniljstången och lägg både frön och stång i en tjockbottnad gryta, eller om du hellre använder pulver.

2. Tillsätt grädde, socker och honung och koka sedan kolan till en temperatur på 122º, med hjälp av en sockertermometer.

3. Hacka under tiden chokladen i små bitar och vispa ned den i den i den färdiga kolan.

4. Värm sedan kolan igen försiktigt under omrörning till 120°.

5. Häll upp kolan på ett lämpligt bakpapperförklätt fat, själv använder jag mig av en brödform.

6. Låt sedan svalna i rumstemperatur, tills kolan blivit hård.

7. Smällt chokladen genom att smälta hälften i ett vattenbad, när den är helt smällt, så tar du bort den från värmen och   tillsätter  resterande choklad, detta för att du ska få en glansig och fin riesenkola.

8. Skär kolan i lämpliga bitar och doppa dem i den smälta chokladen, låt sedan svalna på ett galler.

9. Förvara dem sedan i en burk i rumstemperatur. Precis som vilken risenkola som helst.