När jag grillar, använder jag mig ofta av en rub, som jag gnider in köttet med innan grillning. För att sedan avsluta med en god glaze, som gör köttet, så där glansigt och saftigt på ytan.
En rub, kan varieras i det oändliga och man kan använda allt ifrån torkade kryddor till torkat citronskal och vitlök. Basen består dock oftast av något sött, såsom socker av något slag. Det är bara att testa sig fram och hitta sin favorit. Själv tog jag fram denna kryddiga rub, till spare ribbs som jag sedan grillade och avslutade med en mustig glaze. För att göra min goda rub behöver du följande.

 

Kryddig BBQ-Rub

2msk Ljust Muscovadosocker
2msk Hel svartpeppar
2msk Hel rosépeppar
2msk Paprika
2msk salt
1msk Ancho chili
1msk Chipotle chili
1msk Torkad rosmarin

Recept på min matchande glace
1msk Socker
2msk Balsamicovinäger
1dl Köttfond
1/2dl honung
2 kvistar färsk rosmarin

Hinnan på revben

Gör så här

1. Blanda alla kryddorna i en kaffe eller kryddmal och mixa dem till ett fint pulver, eller stöt dem i en mortel. Rubbingen går självklart användas till annat än grillade spade ribbs. Den funkar till det mesta du lägger på grillen. Den går även att använda i annan matlagning, såsom krydda till potatis eller grönsaker eller när du tillagar kött och fisk på spisen. Om du ska laga Spare ribbs, så får du inte glömma att ta bort den sega hinnan som sitter på baksidan, vilket lätt kan bli hårt eller segt när köttet grillas annars. Något som är mindre gott att äta. Se bilden till vänster.

2. Gnid in rubbningen noggrant i köttet du ska grilla och låt det stå en stund om du vill att köttet ska dra åt sig mer av kryddorna, men det går självklart bra att grilla direkt efter inrubbingen.

3. Grilla tills köttet eller vad du nu väljer att grilla är färdigt och pensla sedan på glasen precis innan du lyfter av det.

Recept på min matchande glace
1. Smält sockret i en kastrull till lätt karamell och häll i vinägern.

2. Låt koka någon minut.

3. Tillsätt honung, kalvfond och rosmarin. Jag använder mig av en egenkokt kalv och lökfond, men det går även att använda någon färdigfond som man då spär ut med hälften vatten. Koka sakta ett par minuter och ta upp rosmarinkvistarna. Låt svalna.

Grillade revben