Tänkte jag skulle bjuda på min chokladmousse med karamell som jag hade som dessert på midsommarafton tidigare i år.
Nu i det sista har jag haft lite dåligt med tid för att hinna lägga upp så mycket nytt här, vet inte varför det alltid är likadant varje sommar att tiden går så väldigt fort samtidigt som allt annat går så sakta? Har alltid massa planer på sommaren, men sällan ens hälften blir gjort, innan man står där i september och undrar vart sommaren tog vägen. På midsommar, blir det alltid mycket sill, jordgubbar, så tänkte det kunde vara gott med något helt annat efter grillningen, än ännu mer jordgubbar. Så det fick bli en liten dessert på choklad, karamell och frukt, som kändes som en perfekt avslutning på middagen.

Desserten är väldigt enkel och går väldigt bra att förbereda i god tid innan, så att man slipper att stå med det precis när gästerna kommer eller när man vill ha en lugn kväll och bara njuta av något gott. Desserten består av fyra olika moment, först en karamellpanacotta i botten, sedan en salsa på ananas och persika som är smaksatt med stjärnanis och fläder, därefter en luftig chokladmousse som slutligen toppas med chokladkrutonger.

Jag köper ofta min köks -och bakutrustning från Bagaren och kocken. Väldigt smidigt och med bra priser. Det är även väldigt enkelt att byta eller reklamera köp man inte är helt nöjd med. Köpet blir dessutom helt fraktfritt för köp över 500 kronor. Klickar du dig till nätbutiken genom någon av mina banners här så sponsrar du även mitt arbete här med några kronor, för varje köp du gör.

Karamellpanacotta 6p

50g socker
40g vatten
20g smör
3,75dl grädde
4st gelatinblad (ca 7g)

Ananas och persikosalsa 6p
200g Ananas
100g Persika
80g socker
80g vitt vin
3st stjärnanis
1 fläderblomma
1/2 vaniljstång
1 lime

Chokladmousse 6p

2 äggulor
40g socker
20g vatten
125g mörk choklad
270g vispgrädde
(1msk Cointreau/apelsinlikör)

Chokladkrutonger 6p
100g av min eller annan kladdkaka

Gör så här

Karamellpanacotta
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten och låt stå en stund.

2. Smält sockret tillsammans med vattnet i en kastrull och koka till en karamell, var försiktig med att röra för mycket då lätt bildas kristaller i karamellen.

3. När karamellen har fått en gyllene färg (Ca 155º) så drar du bort den från värmen och rör ner smöret.

4. Häll sedan på grädden och låt karamellen smälta ut i den.

5. Krama ur gelatinet och och blanda i det i karamellgrädden och blanda så att allt löser sig till en homogen blandning. Häll sedan upp i 6 fina serveringsformar.

6. Låt stå svalt i kyl, i ca 2 timmar eller till servering.

Ananas och persikosalsa
7. Skär ananas och persika i bitar ca 1cm x 1cm.

8. Koka under tiden ihop, socker, vin och kryddor.

9. Blanda i frukthacket och låt koka ihop lite på svag värme, så att precis frukten och vätskan binder ihop.

10. Smaka av med lite färskpressad lime och låt sedan svalna till servering

Chokladmousse
11. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp till sockerlag, tillsätt äggulor och vispa sedan under försiktig värmning tills krämen binder, utan att skära sig. Det gör den vid 85 º, var dock försiktig då krämen kan spricka om den blir varmare än så, så använd gärna en kökstermometer om du är osäker.

12. Värm samtidigt chokladen över ett vattenbad, så att den kan smälta under tiden du gör äggkrämen och blanda den noga med äggkrämen.

13. Vispa grädden lätt och vänd den ned hälften chokladkrämen och blanda ut den lätt innan du häller chokladblandningen över den resterande grädden och försiktigt vänd in den i grädden så att du får en så luftig mousse som möjligt.

14. Blanda eventuellt även ned lite apelsinlikör för en lite mer vuxnare smak.

15. Plasta sedan och ställ i kyl i ca 2 timmar eller tills det är dags att servera.

Chokladkrutonger
16. Skär kladdkakan i mindre tärningar och baka i ugn på 150° i ca 20 minuter, låt svalna ute.

17. Förvara i rumstemperatur tills de ska användas.

18. Använd gärna min kladdkaka, som passar utmärkt till dessa krutonger, receptet hittar du här.

Montering
18. Ta fram panacottan lite i förväg, så den får temperera lite innan den serveras, så smakar den bättre.

19. Lägg upp lite av ananas och persikosalsan på panacottan och skeda sedan upp lite chokladmousse över salsan.

20. Garnera med krutonger och färska jordgubbar.

Jag köper ofta min köks -och bakutrustning från Bagaren och kocken. Väldigt smidigt och med bra priser. Det är även väldigt enkelt att byta eller reklamera köp man inte är helt nöjd med. Köpet blir dessutom helt fraktfritt för köp över 500 kronor. Klickar du dig till nätbutiken genom någon av mina banners här så sponsrar du även mitt arbete här med några kronor, för varje köp du gör.

Självklart går det variera detta recept. Vill man bara göra den goda moussen eller panacottan var för sig och servera exempelvis med svenska färska jordgubbar och grädde, så går det självklart bra det med. Detta är bara ett förslag på hur man kan servera det tillsammans på ett bra sätt.

Luftig chokladmousse med karamellpannacotta och jordgubbar