Helgen före midsommar, hade vi barndop, så då blev det att baka en doptårta.
Själv älskar jag jordgubbstårta, så det fick bli en jordgubbstårta med lite tvist. Fyllningen fick bestå av syrlig lemoncurdgrädde och somrig jordgubbsmousse och sen till det en  massa av färska jordgubbar såklart, kan det bli mycket bättre. Precis som med min förra tårta med Angrybirdsmotiv, som du kan hitta här, tyckte jag det kunde vara kul att dela med mig av tårtan här på bloggen, speciellt nu när jag även lovat många av gästerna på dopet att jag skulle dela med mig av receptet här, så blir jag nästan tvungen att göra det nu. Så kan ni själva göra denna goda tårtan eller delar av den, när ni ska ha sommarkalas eller dop i framtiden

Tårtbotten
3st ägg
2,5dl socker
1tsk vaniljsocker
50g smör
1dl mjölk
3,5dl vetemjöl
2tsk bakpulver

Citroncurdgrädde
3st citroner, saft och skal
2st äggulor
2st ägg
1,5dl socker
75g tempererat smör
3dl vispad grädde

Jordgubbsmousse
225g jordgubbar
50g socker
2,5 blad gelatin
6dl vispad grädde
50g hackade jordgubbar

Dekorering 
350g vit marsipan
100g grön marsipan
Sockerpärlor, silver
250g Färska jordgubbar

Montering doptårta
Montering marsipan doptårta
Doptårta servering

Gör så här

Tårtbotten
1. Sätt ugnen på 200º. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt och luftigt med elvisp, detta ger kakan sin luftighet.

2. Smällt smöret och blanda med mjölken, blanda i detta i äggmixen och sikta ner mjölet och bakpulvret och rör ut det till en jämn fin smet.

3. Smöra en springform ca 24cm och klä botten med bakpappar.

4. Sätt in i ugnen och sänk genast till 175º. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills kakan har lyft sig lite i mitten eller tills du kan sticka en provsticka i mitten av kakan utan att få sockerkaka på stickan.

Citroncurdgrädde
5. Skala citronerna och var noga med att inte få med det vita, som kan göra citroncurden lite besk och strimla skalen i små strimlor.

6. Pressa ur saften av citronerna i en tjockbottnad kastrull, tillsätt, socker, äggulor, ägg och citronskalet och koka sedan upp varsamt under ständig vispning.

7. När krämen börjat tjockna, dra du av den från värmen och rör ner smöret. Se till att krämen inte blir varmare än 85°, då krämen kan spricka. Låt sedan svalna helt i kyl.

8. Vispa sedan grädden och rör ner i den kalla krämen.

Jordgubbsmousse
9. Koka upp socker och jordgubbar i en gryta och låt småkoka en liten stund.

10. Blötlägg under tiden gelatinet, så det mjuknar.

11. Blanda i gelatinet i den varma jordgubbskrämen och mixa krämen till slät jordgubbspuré med hjälp av en stavmixer. Låt sedan svalna.

12. När purén svalnat, vänds vispad grädde och färska hackade jordgubbar ner i jordgubbspurén. Ställ i kyl tills moussen stelnat.

Montering av tårtan
13. Skär anslaget i 3 våningar med hjälp av en lång kniv och placera första delen, på en tårtbricka eller något annat lämpligt. själv använder jag speciella tårtbrickor, som man kan köpa här. Klipp gärna ut remsor av bakpapper och placera runt bottnarna så att du inte kladdar ner underfatet.

14. Bred sedan ut citroncurdgrädden på den första våningen, lämna en halv cm från kanten runt om och bygg istället upp höjden lite mot mitten av tårtan.

15. Skiva lite färska jordgubbar över och lägg sedan på nästa bit av anslaget och bred på jordgubbsmoussen på samma sätt som citroncurden och bygg upp krämen lite mer åt mitten.

16. Lägg sedan på topp locket med en snittyta neråt mot moussen. Montera sedan på grädde över hela tårtan, både topp och kanter, så att du täcker bottnarna så gott du kan, annars kan den mörka tårtbottnen lysa genom den vita marsipanen.

Dekorering
17. Klipp ut en cirkel av bakpapper eller annat papper med en diameter på ca 10 centimeter.

18. Kavla ut lite av den vita marsipanen (50g) till ca 2 mm, tjocklek, gärna med en kavel med plastpålägg , då marsipanen lätt fastnar i en kavel av trä, använd gärna även lite maizenamjöl eller florsocker under så att det inte fastnar på underlaget.

19. Skär sedan ut en lika stor rundel av den utkavlade marsipanen som bakpappret. Placera rundeln mitt på tårtan med bakpappret över.

20. Kavla sedan ut resterande marsipan till ca 2mm tjocklek och rullar på det på den monterade tårtan och sträck ut marsipanen försiktigt så att  det inte bildas luftbubblor under den. Jämna ut den med en följsam hand och tryck åt den tunt kanterna samtidigt som du sträcker marsipanen så att inga fula väck bildas. Använd gärna en tårtspackel/smoother för bästa resultat.

21. Stick sedan ut mitten med hjälp av en tandpetare och drar därifrån ett zickzackmönster med hjälp av tandpetaren från cirkelns mitt till kanten (där du har bakpappret, vilket kommer att synas utanpå marsipanen, se bilden). Skär sedan försiktigt genom marsipanen, tills du kommer ner till balpappret, utefter det fördragna mönstret, detta görs enklast med en modelleringskniv, men det går även bra med en liten vass kniv.

22. Vänd upp marsipanflikarna, så det blir som en kungakrona och ta försiktigt bort bakpappret, med hjälp av en tandpetare.

23. Kavla sedan ut den gröna marsipanen på samma vis som den vita och skär ut fina små jordgubbslöv och placera dem runt tårtan och montera silverpärlor på varje flik av kronan.

24. Precis innan servering skivas ca 250g färska jordgubbar som placeras inne i kronan. Pudra med lite floorsocker och tårtan är klar för servering.

Denna tårtan går att variera i det oändliga, både med fyllning och topping, pröva gärna att göra den med hallon eller körsbär, eller varför inte fylla den med tropiska frukter, endast fantasin kan sätta stopp. Testa gärna att göra den med samma fyllning som min Angrybirdstårta, som du hittar receptet på här
Allergiinformation.
Denna tårtan innehåller både mjölk, gluten och ägg. En laktosöverkänslig person kan äta en liten bit, om mjölken i tårtbotten byts ut mot vatten , då det inte finns någon mjölk i övrigt i tårtan, utan enbart grädde. Vill man göra tårtan glutenfri, så går det ganska enkelt byta ut mjölet i bottnarna till potatismjöl och ändå få en fin botten, dock blir den inte lika fast. För äggallergiker blir det lite värre, Men det går att byta ut äggen i tårtbottnarna mot en extra dl mjölk och samtidigt byta ut hälften av mjölet till potatismjöl. Sedan får man byta ut lemoncurdgrädden mot någon annan äggfri fyllning.