Just nu står flädern i blom och doften får mig att tänka på iskall fläderblomssaft.
Fläderblomssaft är en väldigt svalkande och god dryck och även de små tycks tycka om den, iallafall om jag få tro min dotter.Fläder sägs även ha bra hälsoegenskaper och sägs enligt forskare vara väldigt bra mot influensa och förkylningsvirus och extrakt av fläder används i mediciner som mildrar förkylning, hosta och övre luftvägsinfektioner. Fläder sägs även ha en svettdrivande effekt, vilket är bra för att rensa ut kroppen från skadliga bakterier eller annat toxiskt.

Min fläderblomsaft är väldigt enkel att göra och görs på liknande sätt som min rabarberlemonad som ni kan hitta här. Min saft innehåller dessutom ingen citronsyra som de flesta övriga recept gör. Blanda ut den färdiga saften med 1 del saft och fyra delar vatten.

Jag köper ofta min köks -och bakutrustning från Bagaren och kocken. Väldigt smidigt och med bra priser. Det är även väldigt enkelt att byta eller reklamera köp man inte är helt nöjd med. Köpet blir dessutom helt fraktfritt för köp över 500 kronor. Klickar du dig till nätbutiken genom någon av mina banners här så sponsrar du även mitt arbete här med några kronor, för varje köp du gör.

Fläderblomssaft ca 2 liter

25 st fläderblommor
1,5 l vatten
1 kg socker
4 citroner saft och skal

Gör så här

1. Koka upp vattnet med sockret och skala under tiden citronerna, se till att du inte får med det vita, som kan göra saften besk. Använd även ekologiska citroner, när du även ska använda skalet, då de vanliga är kraftigt besprutade och inte så nyttiga att ha i mat.

2. Skär sedan bort det vita runt citronköttet och skiva citronerna i ca 1 cm tjocka skivor.

3. Lägg citronkött, skal och fläderblommor i en rymlig skål, minst på 3 liter.

4. Häll den kokande sockerlagen över citronen och flädern och låt svalna lite ute i rumstemperatur innan du ställer in saften i kylen. Låt sedan stå i 2-3 dygn för att få ut alla smakerna, innan du silar den genom en saftsil.

5. Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara fläderblomssaften i kylen, den går även alldeles utmärkt att frysa in och ta fram för senare behov, kanske när höstmörkret kommer och man vill minnas den ljusa sommartiden igen.