Som ni säkert redan har förstått så brinner jag för mat som är lagad från grunden och gillar att stå och experimentera fram nya spännande recept. Då jag även gillar att ta vara på allt och slänga så lite som möjligt vill jag idag  bjuda på ett väldigt enkelt och gott recept på en äppelgelé, då jag hade lite äpplen över som började se lite skrumpna ut. Jag valde dessutom att  smaksätta den med färsk rosmarin och färska blad från mitt lagerbladsträd.
Denna gelen passar utmärkt till söndagssteken, eller gärna viltkött, du kan även tillsätta några krossade korn av enbär i den för att göra så att viltsmaken framträder ännu mera. Personligen tycker jag den passar väldigt bra till en härlig vildsvinsstek, då äpple och rosmarin gifter sig så bra med smaken från fläskkött och det lite vilda som ändå finns i vildsvinskött.

Äpplena jag använt i denna gelen är ett vanligt Svenskt aromaäpple, men till sensommaren brukar jag göra samma recept fast på paradisäpple, som är små syrliga cocktailäpplen som passar utmärkt att laga gelé på. Annars kan man variera sig ganska friskt, tänk dock på att det bör vara äpplen av de lite syrligare slaget, då de innehåller mest naturligt pektin, vilket är ämnet som får gelen att gelea sig. Så gör du på söta äpplen så får du i så fall tillsätta lite pektin, som går att köpa i en vanlig daglihandel.

Äppelgelé 4 burkar (ca 1 liter)

1500kg Äpple (syrliga)
1500kg vatten (1 1/2 liter)
1st citron, saften
1000g socker (ca 12,5 dl)
2st kvistar rosmarin
5st lagerblad

Äpple

Gör så här

1. Tvätta äpplena och dela dem i mindre bitar, om du kokar på paradisäpplen så behöver du bara skölja dem. Koka upp vattnet med citronen och kryddorna, tillsätt äpplena och låt koka sakta under lock i ca 30 minuter eller tills de börjar falla samman.

2. Häll sedan upp i en saftsil med silduk och låt rinna av, pressa lätt med en sked för att få igenom så mycket äppelmust som möjligt.

3. Låt sedan stå och självrinna i en timme tills massan börjar bli torr.

4. Mät upp musten som bör vara ca 1 liter och tillsätt sockret och koka sedan på hög värme under konstant skumning (Ta bort det vita skum som bildas för att få en klar gelé)

5. Pensla gärna insidan av grytan med en pensel som du doppat i kallt vatten för att förhindra att gelen kristallisera sig senare.

6. Koka gelen till 105 °C, testa med hjälp av en kökstermometer. Eller gör geléprovet på en tallrik.

7. Häll genast upp på väl rengjorda burkar, skruva åt locket och vänd dem upp och ner tills de stelnat. Förvara sedan gelen i skafferiet eller i kylen när burken är öppnad.