Jag tyckte mitt förra inlägg om mat på överblivna rester från andra måltider blev så bra, så bestämde mig för att fortsätta med detta tema här på bloggen. Så det kommer att komma upp här med jämna mellanrum. Hoppas många kan inspireras av detta och att det i sin tur kan få er läsare att slänga mindre mat och spara både på miljön och plånboken.

Matsvinn
Idag var det åter dags att göra sig av med lite överblivna rester igen och skapa något nytt av dem. Åt för några dagar sedan en god wraps på Frölunda torg, så det var av inspiration från den som jag skapade min goda kycklingwraps. I söndags grillade jag nämligen majskyckling från Bjäre på grillen, en otroligt god och smakrik kyckling som dessutom är den ända kycklingen som fått märkningen Svenskt sigill. Från grillningen fick jag även över lite god tzatziki som nu fått stå och dra till sig ännu mer smak och som passar perfekt i min wrap. Matigheten i wrappen får jag från bulgur som blev över från gårdagens middag. I wrapen ville jag även ha lite god sallad, så fick bli ett litet rens där med. Perfekt nu, när det snart är dags att handla lite nytt för den kommande helgen. Sedan blir det en väldigt fräsch och nyttig måltid.

Wraps

Kycklingwraps med tzatziki och bulgur
200g grillad kyckling
1 dl kokt bulgur
1 dl tzatziki
4st  Salladsblad
5 cm gurka 1/4
rödlök
1st  libabröd

Laxwraps
100g rökt eller gravad lax
1dl kokt bulgur
1dl citron och dillyohurt
4st salladsblad
5cm gurka
1st salladslök
1 halv avokado
1st Libabröd
Nymalen peppar

Gör så här

Kycklingwraps med tzatziki och bulgur
1. Bred ut lite  tzatziki på ena kanten på libabrödet, som kan fungera lite som lim när du rullar ihop din wrap.

2. Skär kyckling i mindre bitar eller strimlor, skiva lök runt och strimla salladen och skär gurkan i stavar eller bitar.

3. Placera salladsbladen diagonalt över brödet från de dressade kanterna sett, ända ut i kanterna. lägg på bulgor och kyckling, såsa på lite mer tzatziki och lägg till sist på gurka och lök.

4. Rulla försiktigt ihop wrapen tight och avsluta på den sidan där du brett ut tzatzikin och kläm försiktigt så att kanten fäster.

5. Skär sedan i två delar och dela med en vän, eller ät båda om du är riktigt hungrig.

Laxwraps
Gjorde i dagarna en ny variant med en bit rökt lax jag hade liggandes i frysen, till detta hade jag även en god citron och dillcremé kvar i kylen som passade perfekt till laxen, så här bjuder jag på en variant till.
Wraps på röklax och dillyoghurt

1. Bred ut lite citronyoghurt i ett tunt lager över libabrödet, detta kommer även att fungera lite som ett lim i fogen när du rullar ihop din wrap.

2. Skiva vårlök, sker stavar av gurkan eller i bitar om så vill, dela avokado i bitar och strimla salladen.

3. Lägg salladen i mitten från toppen till botten tillsammans med avokado, fördela laxen på och bred ut lite yoghurtsås över innan du breder ut bulgur.

4. Lägg gurkstavar utmed i samma riktning och fördela salladslöken ovanpå.

5. Dra ett par drag med pepparkvarnen och rulla sedan wrapen tight från ena sida till den andra, var noga med att klämma till i skarven och lägg den sedan nedåt.

6. Skär sedan den i två delar och bjud med en vän, eller ät båda om du är riktigt hungrig.