I tisdags var det våffeldagen, eller enligt kristen tro Jungfru Marie bebådelsedag, som innfaller 9 månader före jul, i syfte att högtidlighålla att Jungfru Maria genom ängeln  Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus.
Förr var denna dag en helgdag i Sverige och kallades för vårfrudagen men numrera är det bara en kyrkohögtid och infaller på söndagen mellan den 22 och 28 mars.  I Sverige har vårfrudagen i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till att äta våfflor denna dag.

Det finns lika många recept på våfflor men, i Sverige brukar de främst delas in i tre grupper. Vardagsvåffla, som är en matig våffla som innehåller ägg, Frasavåffla, som är en spröd och frasig våffla som inte innehåller ägg och Entrévåffla som är en blandning mellan vardagsvåffla och frasvåfflan.
Min personliga favorittyp är Frasvåffla, då jag gillar mina våfflor frasiga och lätta. Vanligast är att servera våfflor med en klick lättvispad grädde och jordgubbssylt. Men det går även servare våfflor i andra sammanhang, något jag själv tycker är gott är att servera det som små tilltugg eller en förrätt, tillsammans med rökt lax eller skaldjur. När jag äter dessertvåfflor, så brukar jag råröra lite goda bär såsom hallon och blåbär, i tisdags fick det bli min hemlagade jordgubbssylt smaksatt med vanilj och lagerblad tillsammans med lättvispad grädde.
Här kommer mitt goda recept på dinkelfrasvåfflor, som alltså inte innehåller ägg.

Till 10 våfflor

6,5dl Ekologiskt dinkelmjöl
2,5 dl ekologisk standardmjölk
2,5dl vatten
4tsk bakpulver
175g smällt smör
1/2 tsk salt
Gör så här

Gör så här

1. Vispa mjölk och bakpulver.

2. Tillsätt mjölet och späd med vatten. Vispa smeten slät, avsluta med att tillsätta det smälta smöret.

3. Vispa sedan smeten några minuter så den blir helt homogen.

4. Grädda i våffeljärn tills gyllenbruna och frasiga.

5. Servera med lättvispad grädde och en god jordgubbsylt eller lite rårörda bär.

Våffla med hjärta