I helgen som var, firade vi min dotters 4 års dag och hon hade önskat sig en angrybirdstårta. Så vad gör man inte för sin dotter, självklart var det bara att börja baka en sådan tårta. Gillar ju utmaningar och detta var både spännande och kul, har inte gjort så många skulpturtårtor förut.
Men resultatet blev förvånansvärt bra och min dotter fick en underbar och fin födelsedag med en fin tårta och massa vänner på besök, samt alldeles för många nya leksaker att leka med! Men den bästa bekräftelsen jag fick var ändå, när det var dags för henne att sova på söndagskvällen. Då fick jag en stor kram och puss med orden, jag älskar dig pappa. Då smälter man verkligen och vet att det var värt allt slit och tålamod.

Tänkte det var en kul grej att dela på bloggen här, så ni andra som har en son elller dotter som önskar sig en röd angrybirdstårta också kan få det, eller att ni kan få lite bra inspiration till en eller varför inte en helt annan tårta

 

Glad tjej

1 Angry birds-tårta

Tårtbotten
3st ägg
2,5dl socker
1tsk vaniljsocker
50g smör
1dl mjölk
3,5dl mjöl
2tsk bakpulver

Fyllning 1 Chokladkräm
1 1/4dl grädde
1 1/4dl mjölk
40g socker
100g äggula
100g mörk choklad minst 60%

Fyllning 2 Mangomousse
1dl vatten
1st vaniljstång
1dl socker
4st gelatinblad
400g mangokött fryst eller färskt
2dl grädde
3msk citronsaft

Dekoration
300g neutral marsipan
2g Röd livsmedelsfärg
50g svart sockerpasta
50g gul sockerpasta
50g vit sockerpasta

Tårtbotten
1. Sätt ugnen på 200º.

2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt och luftigt med elvisp, detta ger kakan sin luftighet.

3. Smält smöret och blanda med mjölken.

4. Blanda i detta i äggmixen och sikta ner mjölet och bakpulvret och rör ut det till en jämn fin smet.

5. Smöra en springform ca 24cm och klä botten med bakpappar.

6. Sätt in i ugnen och sänk genast till 175º.

7. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills kakan har lyft sig lite i mitten eller tills du kan sticka en provsticka i mitten av kakan utan att få sockerkaka på stickan.

Fyllning 1 Chokladkräm
8. Värm upp mjölk, grädde och socker, till 85º eller strax under kokpunkten.

9. Rör ner ner blandningen i äggulorna och värm på försiktigt under omrörning igen. tills den tjocknar lite, eller max 85º så att inte krämen spricker.

9. Hacka chokladen och rör ut den till en slät kräm.

10. Ställ kylt i några timmar eller förvara i kylen tills du ska sätta ihop tårtan

Fyllning 2 Mangomousse
11. Koka upp vatten, socker och vaniljstång och låt svalna.

12. Skala under tiden mangon och sker köttet i bitar, använder du fryst så ser till att den är tinad. Lägg gelatinbladen i kallt vatten så att de mjuknar.

13. Blanda den avsmalnande sockerlagen med mangon i en mixer eller blender och mixa till en slät puré.

14. Vispa under tiden grädden lätt och luftig, var försiktig så att du inte vispa den för mycket.

15. Värm citronsaften i en liten kastrull och krama ur gelatinet och rör ner det i citronen så att det löser sig. dra av från värmen och blanda i lite av mangopuren i gelatinet, blanda sedan i gelatinblandningen i mangopuren. Genom att göra på detta viset undviks risken för gelatinklumpar i moussen.

16. Vänd sedan i hälften av grädden i mangopuren och häll sedan tillbaka blandningen i resterande grädden och rör ut det försiktigt så att du behåller så mycket luft som möjligt i moussen.

17. Ställ svalt i några timmar eller tills det är dags att sätta ihop tårtan.

Montera tårtan
18. Jag hade bakat en extra liten tårtbotten som jag hade till min fjäder längst upp, vill man så kan man skippa detta och iställett skära ut en remsa från sidan på tårtanslaget.

19. Skär sedan anslaget i 3 våningar med hjälp av en lång kniv.

20. Lägg den första våningen på ett tårtunderlägg eller lämpligt underlägg/fat.

21. Klipp gärna ut remsor av bakpapper och placera runt bottnarna så att du inte kladdar ner underfatet sedan.

22. Bred sedan ut chokladkrämen ca 1 cm höjd på den första våningen, lämna en halv cm från kanten runt om och bygg istället upp höjden lite mot mitten av tårtan.

23. Lägg sedan på vispad grädde, ungefär 3cm höjd försiktigt över chokladkrämen, kom ihåg att spara lite till till toppen och runt om senare på slutet, lägg sedan på nästa våning på tårtan.

24. Bred ut mangomoussen som en kupol, med mest höjd på mitten och lägga sedan på den sista våningen.

25. Bred ut den resterande grädden över tårtan och runt kanterna. Nu är tårtan klart för dekorering.

Dekoration
26. Börja med att ta bort lite av den färglösa marsipanen och lägg undan.

27 Färga resten av marsipanen med den röda färgen, till en lagom och behaglig röd färg, detta görs enklast på en diskbänk eller marmorskiva, då det lätt kan bilda färgfläcka på övriga ytor. Det går självklart att köpa röd marsipan separat, men när jag skulle köpa så var den tyvärr slut och när jag ändå inte behövde mer än 500g så var det lika bra att köpa färg och färga det jag behövde istället.

28. Kavla sedan ut  den röda marsipanen med en kavel, gärna en kavel med plastbelägg, då marsipanen lätt fastnar i en kavel av trä, använd gärna lite maizenamjöl under så att det inte fastnar.

29. Rullar på det på den monterade tårtan och sträck ut marsipanen försiktigt så att  det inte bildas luftbubblor under den, jämna ut den med en följsam hand och tryck åt den tunt kanterna samtidigt som du sträcker marsipanen så att inga fula väck bildas. Använd gärna en tårtspackel/smoother för bästa resultat.

30. Mät sedan ut underkroppen som en liten halvmåne och kavla ut den ofärgade marsipanen och skär ut den efter mallen.

31. Montera den på samma sätt på tårtan som den röda marsipanen, på den röda marsipanen, få den att fastna genom att pensla med lite vatten på undersidan.

32. Rita sedan ut näbb och ögon och kavla ut svart, gul och vit sockerdeg och rita och skär ut bitarna och fäst på samma sätt som marsipanen på lämplig plats på tårtan. ta lite av resterna från chokladkrämen på en tandpetare och rita in näbben som på bilden

Lycka till med din tårta..