Hur ofta får man inte lite mat över, speciellt på helgen när man ofta lagar något extra gott såsom en stek eller liknande.
Jag är en person som gärna återanvänder min mat och skapar något nytt och gott av det som blir över under veckan. Det är både bra för miljön, för plånboken och det kan ofta bli riktigt intressanta nya rätter av det, då man ofta får använda sin fantasi lite extra mycket, för att lyckas pussla ihop allt till en god och trevlig rätt. Något som brukar vara väldigt tacksamt är att laga en pastarätt eller en panna av något slag, där det är väldigt enkelt att blanda med gårdagens sås eller helgens stek och grönsaker.

Men idag när solen lyser och våren verkligen är i luften så tänkte jag passa på att laga till en god sallad. Såg att jag hade en bit av söndagssteken kvar i kylen så den kommer få spela huvudrollen i salladen, blir att skiva den tunt och marinera den i lite pesto jag fått över. Basen i min sallad kommer att utgöras av gårdagens överblivna matvete, tillsammans med lite bönor och andra grönsaksstumpar som finns kvar i kylen så här i slutet av veckan innan, det är dags att handla lite nytt inför den stundade helgen. Lite dags för uppdraget  tömma kylen, så att nya spännande saker får plats där imorgon.

Sallad på marinerad rostbiff och matvete

Rostbiff
150g skivad rostbiff
2msk pesto
1msk olivolja
Nypa salt
Nymald svartpeppar

Salladsbasen
2dl kokt matvete
100g Gröna bönor
2st kronärtskocksbottnar
8 cocktailtomater gula och röda
3 stänger Salladslök
6st rädisor
5cm zucchini
5cm rättika
1 näve Rucola
Halvt litet huvud Lollo rossosallad
Rostade solrosfrön och pumpakärnor
Ärtskott

Mojo
1 halv röd paprika
2st tomater
1 klyfta vitlök
1/3 chili
2 msk olivolja
Spiskummin
Citronsaft
Salt & peppar

Gör så här

Rostbiff
1. Skiva köttet tunt och marinera det i pesto upplandat med lite olivolja och smaksätt ev. med mer salt och peppar.

2. Låt stå och marinera i ca 30 minuter

Salladsbasen
3. Skölj salladen och låt den droppa av i ett durkslag eller gör som jag och använd en salladsslunga för att få den torr.

4. Rosta lite solrosfrön och pumpafrön i en torr panna på spisen, tills de fått lite färg och det börja knäppa lite i dem, var försiktig så de inte bränns vid.

5. Strimla zucchini och rättika gärna med en mandolin för bästa och snabbaste resultat.

6. Dela kronärtskockan, tomaterna och skiva salladslöken och rädisorna fint.

7. Blanda allt i en stor skål tillsammans med matvetet och bönorna, smaka till med lite olivolja, citron eller någon god vinäger och smaka upp med salt och peppar.

8. Lägg upp salladen på ett fat eller tallrikar och placera köttet på toppen, strö över de rostade solros och pumpafröna och garnera med lite ärtskott.

9. Servera med kall mojo, receptet på den kommer här nedan.

Mojo
10. Blanda alla ingredienserna i en glasmixer eller i en matberedare.

11. Mixa såsen slät i ca 1 minut. Smaka av med, citron, spiskummin och salt och peppar.

Denna såsen kan man göra en större sats på om man vill och förvara i kylen upp till 2 veckor.

Rostbiffssallad