Finns det något godare än en kladdig och seg kladdkaka, speciellt med en klick nyvispad grädde till?
Nä det finns det nog inte. Fast vi vet ju vad choklad och kladdkaka kan göra med våra kroppar, så knappast något vi kan äta varje dag, eller.. Då kanske du inte visste du att choklad är ett riktigt superlivsmedel, även om det ofta innehåller ganska rikliga mängder med socker och fett. Hemligheten är det stora innehållet av flavanoler, en typ av antioxidanter som även gett rödvin sina omtalade hälsoegenskaper.

Chokladtryffel

Det är numera bevisat i en rad medicinska studier att choklad och dess antioxidanter sänker blodtrycket genom att sänka det onda kolesterolet och samtidigt höja det goda, det fungerar även som blodförtunnande och gör att blodet inte koagulera lika lätt. Dessa fina egenskaper förhindrar i sin tur blodproppar, som kan leda till hjärtkärlsjukdomar. Detta trots att choklad innehåller stora mängder mättat fett, ett fett som inte är populärt bland våra dietister, då det sägs öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Men faktum är att en tredjedel av chokladens fett består av den enkelomättade fettsyran oljesyra (Omega 9), det vill säga samma nyttiga fettsyra som finns i olivolja och alla vet hur nyttigt det sägs vara? En annan tredjedel av fettet består av den mättade fettsyran stearinsyra. Det fina med stearinsyran är att levern bryter ner den till oljesyra, oljesyra anses även vara antiinflammatoriskt. Resultatet blir att fettet i choklad, är precis som olivolja!

Sedan att choklad även innehåller ett ämne som frigör det lusfyllda ämnen serotonin i kroppen är inte heller fel, serotonin påverkar framförallt signalsubstanser som ökar vår sexlust. Det har bland annat påvisats att choklad har samma pulshöjandeeffekt som en upphetsande kyss. Det är kanske inte så konstigt att choklad är populärt att ge bort på dejten?
Choklad innehåller också en hel del olika nyttiga mineraler såsom järn, Zink, magnesium, fosfor och kalium. Tänk även på ju högre kakaohalt chokladen har, dessto nyttigare är den och tvärt om, så välj helst en choklad med en kakaohalt på 70% eller över. Så nu kan du njuta av choklad och kladdkaka, utan att känna dig onyttig, men visst, det går kanske inte bara äta kladdkaka, finns mycket annat som är nyttigt med.

 

Chokladpraliner

Kladdkaka med lättvispad grädde
120 g choklad
90 g smör
1 dl mörkt muscovadosocker
4 msk kakao
3 st stora ägg
2 dl dinkelmjöl (gärna hälften grovt)
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 170 grader (Varmluftsugn 150 grader)

2. Smält smöret i en gryta på svag värme.

3. Hacka chokladen och rör ner i den i det varma smöret och rör ut det till en jämn smet.

4. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker, så att sockret löser sig i en bunke, tillsätt kakaon, gärna genom att sikta ner den i äggvispet med en sil, så det inte blir klumpar.

5. Rör sedan ner choklad -och smörblandningen i smeten.

6. Sikta sedan ner mjölet med hjälp av en sil på samma sätt som du gjorde med kakaon, eller med hjälp av en sikt.

7. Smörj en springform ca 20 cm i diameter. Fäst gärna ett bakpapper i botten.

8. Häll i smeten och grädda i ca 20 minuter, det är viktigt att den inte blir överbakt så känn gärna med en sticka efter 15 minuter. Smeten ska inte fastna på stickan, då är den inte färdig.

9. Låt gärna svalna i några timmar och servera sedan med lättvispad grädde.

Ett gott tips är att bryna smöret lätt gyllenbrunt, så får kakan en lätt karamellig ton, blir väldigt gott.