Kokos har länge haft en ond stämpel över sig, om att vara onyttigt, Kokosfett består till 90 procent av mättat fett, en fettsort som brukar förkastas av dietister, då för stora mängder mättat fett anses öka risken för hjärtkärlsjukdomar. På senare tid har kokosnöten istället hyllats för sina hälsosamma egenskaper.

Kokosfett innehåller till skillnad till från andra fetter med hög andel mättat fett, medellånga fettsyror (MCT-fett), istället för långa fettsyror. Dessa fettsyror, lagras inte på samma sätt i kroppen, utan omsätts som energi, likt kolhydrater gör, men samtidigt ökar de kroppen ämnesomsättning likt andra fetter gör, detta gör det till ett väldigt populärt livsmedel för dem som vill gå ner i vikt.

Fettet innehåller även kaprylsyra som har visat sig ha en PH-reglerande effekt i tarmen. Syran skapar en bra miljö för nyttiga tarmbakterier och hjälper till att hålla en hälsosam tarmflora och sägs även hjälpa mot svampinfektioner och parasiter i kroppen.

Kokosvatten är en dryck som verkligen fått stort genomslag för träningsmedvetna. Hypen med kokosvatten efter träning började 2011 när kändisar som Madonna och Rihanna började konsumera drycken efter träning och strax därefter drack hela Hollywood kokosvatten efter träning. Kokosvatten innehåller 95 procents vatten och är rik på kalium (12,5 procent) Det innehåller även vitamin B, C, fosfor, kalcium och zink. Kalium och fosfor har visat sig att vara bra för vatten och syra/bas balansen i kroppen, vilket är en bra egenskap efter ett hårt träningspass.  Studier visar dock hittills inte på någon större skillnad på resultaten, gentemot vanlig sportdryck. En fördel är dock att kokosvatten är helt naturligt, till skillnad från de industriellt framställda sportdryckerna.

När kokosnötet mognar, blir kokosvattnet till kokosmjölk, vilket har lite samma egenskaper som kokosfett och vatten tillsammans. Dock så består den kokosmjölk du köper i affären allt som oftast av extrakt som är blandat med vatten och är inte lika rik på de nyttiga näringsämnena som finns i naturlig och ren kokosmjölk. De ekologiska varianterna är oftast bättre, men du kan även pröva att göra din alldeles egna kokosmjölk, det är faktiskt enklare än man kanske kan tro!

Busenkel kokosmjölk

3dl ekologiska kokosflingor
5dl vatten
1 mixerstav/mixer
1 pressbryggare/silduk

Gör så här

1. Koka upp vattnet och häll över kokosflingorna och låt stå och dra i en timme eller två.

2. Mixa blandningen i en mixer eller med en stavmixer, så fint som det bara går.

3. Slå blandningen i en silduk med durkslag eller saftsil. Har du en pressbryggare, så funkar det kanon att separera kokosmjölken från kokosmassan i en sådan.

4. Slå upp kokosmjölken i en burk och förvara i kylskåp. Kokosmassan fungerar utmärkt att använda i bakverk, i müsli, i smoothies, i maträtter, i brödbak o.s.v.

Vill du ha en krämigare kokosmjölk ökar du bara på mängden kokosflingor och tvärt om för en tunnare. För att få kokosgrädde, låter du bara den stå i kylen ett par dagar så stiger grädden upp till ytan precis som med kokosmjölk på burk.

Lycka till!