Knäck är nog än av de mest klassiska julgodiset på våra julbord och kan göras på många olika sätt. Men mest klassiskt är den klassiska mandelknäcken.

Nu är det inte många veckor kvar till jul och det är hög tid för julbak och godistillverkning. Knäck är nog en av de mest klassiska julgodiset och har anor tillbaka tills på slutet av 1800-talet. Knäck görs klassiskt på lika delar socker, grädde och sirap och smaksätts sedan med hackad mandel.

Det var även vanligt att man tillsatte ströbröd eller exempelvis kokosflingor för att dryga ut knäcken. Även bakpulver kan förekomma för att göra knäcken mer porös. För att få knäcken extra glansiga och extra smakrika brukar jag även tillsätta lite smör till mina knäck. Smöret tillsätter jag precis på slutet av koket och på så sätt förhindrar jag även att kolan går upp mer i temperatur. På så sätt får jag även exakt den konsistens på knäcken som jag vill ha. Till sist tillsätter jag även en liten nypa salt, just för att förstärka alla smakerna i knäcken.

Jag har nog förätit mig lite på den klassiska knäcken med åren. Så jag gillar att tillsätta lite andra smaker i mina knäck. Det kan vara allt ifrån frystorkade hallon, lakrits eller choklad eller som i detta recept där jag använt mig av lite apelsincest (skal) för att få en härlig apelsinsmak på knäcken.

Ange kod DUKA10 i kassan för att erhålla 10% rabatt på alla DUKA-prudukter.

Knäck med apelsinsmak

2dl Vispgrädde
2dl Socker
2dl (240g) Sirap
40g Hackad mandel
20g Smör
1 Nypa salt
Skal från en ekologisk apelsin (Kan uteslutas)

Gör så här

1. Skålla och skala mandeln genom att koka upp den i lite vatten och sedan dra av skalen. Hacka sedan mandeln fint eller i de bitarna du vill ha i din knäck. Vill du inte hacka med kniv så kan du använda dig utav en nötmal. Jag använder mig ofta av denna nötmalen, som är väldigt smidig, speciellt så här i glöggtider.

2. Blanda Vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad vid kastrull och låt koka upp under lätt omrörning. Det är en fördel att använda en vid kastrull, då kommer kolan att kokas snabbare. Kola som kokas för långsamt kan kristallisera sig och ge en sandig och grynig kola.

3. Låt kolan koka kraftigt utan lock till en temperatur på 130ºc, för att få en fast men ändå inte för hård knäck. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov, genom att ta en tesked av kolan och lägga den i kallt vatten. Går det rulla kolan till en liten kula, så är den färdig. Vill du ha en lösare knäck, så kokar du den bara till 125ºc och vill du ha hård knäck, så låter du den koka vidare till 135ºc.

4. Ta bort kolan från värmen och rör i smöret, de hackade mandlarna och en nypa salt.

5. Häll genast upp knäcken i knäckformar. Enklast är att hälla en del av den varma smeten i en liten ösare och med hjälp av en den och en liten sked fördela knäcksmeten i formarna. Det kan vara lite bökigt men blir svårare när smeten kallnar då den också blir segare och fastare. Skulle den hinna bli för kall, kan du kan försiktigt värma knäcksmeten lite i kastrullen för att lösa upp den igen. Du kan även använda dig utav en knäcktratt, som specifikt är gjord för att hälla upp knäck och kola.

6. Vill du istället göra brytknäck så kan du bara hälla ut knäcksmeten på en bakpappersbeklädd plåt eller värmetålig bricka.

7. Låt sedan knäcken stelna i rumstemperatur.

8. Förvara sedan knäcken på ett svalt ställe i en burk med lock och med smörgåspapper mellan varje lager.