Långbabakade revben är fantastiskt gott! Och det bästa av allt är att det nästan inte behövs någon tid i köket alls, så länge man planerar bra.

Att långbaka eller långkoka kött är något som både är väldigt gott och ligger väldigt mycket i tiden just nu. Detta gör även att de mest tuffaste och senigaste köttdetaljerna blir helt fanatiskt möra och goda. För vem gillar segt och senigt kött. Det som händer vi den långa tillagningen på en låg temperatur är att senor och fett hinner lösas upp och istället gör köttet en väldig saftighet och mörhet som är svårt att uppnå med exempelvis en filé eller kotlett. Här har jag valt tjocka revben, några andra köttdetaljer som lämpar sig bra att långkoka är fläskbog, lägg, karré, högrev eller varför inte oxkind. har du inte testat så är det helt klart något du bör testa och varför inte bjuda på ett långkok till nästa middagsbjudning.

Marinerade revben

Ange kod DUKA10 i kassan för att erhålla 10% rabatt på alla DUKA-prudukter.

Långabakade revben med ingefära och chili ca 4 portioner

1kg Tjocka revben
1 Lök
2 Vitlöksklyftor
3cm Färg ingefära
2msk Chilisås
2msk Sweet chilisås
1msk Sojasås
2dl Vatten
1msk Mald spiskummin
1msk Mald koriander
1 Kvist färsk timjan
1 Kvist färsk rosmarin
1msk Salt
1tsk Nymald svartpeppar

Gör så här

1. Dela upp revbenen i lite mindre bitar, detta kommer att korta tillagningstiden och även göra att kryddorna tränger bättre in i köttet.

2. Blanda revbenen med alla ingredienser och gnid in dem väl i köttet. Mortla gärna timjan och rosmarinen lite med saltet för att få ännu mer smak.

3. Placera det marinerade köttet i en gjutjärnsgryta med ugnsfast lock eller lägg det på en ugnsfast form och täck köttet med aluminiumfolie.

4. Sätt ugnen på 100ºc

5. Gör gärna detta momentet en dag i förväg så att köttet får stå och marinera sig i kylen under natten. Annars kan du gärna låta köttet stå ute i rumstemperatur och marinera i ett par timmar, men det är inget måste om tiden inte finns.

6. Långbaka köttet i ugnen på 100ºc i ca 4–5 timmar eller tills köttet känns mört och faller isär från benen. Men se till att det inte går torrt, då får man tillsätta lite mer vatten.

7. Servera gärna köttet med ett gott potatismos och lite rostade grönsaker och använd gärna stekskyn som sås.