Annons Stadium

Jag är egentligen inte så mycket för matjessill men en god matjessilltårta däremot är något jag tycker om. Så då matjessill hör midsommartid till så brukar jag istället göra en god matjesilltårta, vid sidan av alla andra goda sillinläggningar.

Matjessilltårta är en riktig svensk klassiker och är nog främst något vi äter vid midsommartid även om den även passar till alla andra våra högtider. I Sverige så brukar högtider just innebära mycket sill, såsom jul, påsk och midsommar. Men personligen tycker jag den passar bäst till midsommar och det är sällan jag gör den under övriga året. Matjesilltårta kan även varieras på en mängd olika sätt. Med allt från en bas på kvarg, crème friache, gräddfil eller kesella. Personligen kör jag på gammal hederlig gräddfil som jag blandar ut med crème fraîche för en fylligare känsla. Vilken storlek man väljer att göra den i eller hur man vill toppa den är också väldigt individuellt. jag brukar välja att göra två mindre tårtor hellre än en stor. Och jag garnera gärna med färska räkor och löjrom för lite extra lyxig känsla på midsommar. Men det går lika bra att garnera med ägg, rädisor, mer matjessill eller varför inte bara dill och gräslök.

Jag köper ofta min köks -och bakutrustning från Bagaren och kocken. Väldigt smidigt och med bra priser. Det är även väldigt enkelt att byta eller reklamera köp man inte är helt nöjd med. Köpet blir dessutom helt fraktfritt för köp över 500 kronor. Klickar du dig till nätbutiken genom någon av mina banners här så sponsrar du även mitt arbete här med några kronor, för varje köp du gör.

Matjessilltårta 2 små eller en stor

Botten

100g kavring eller annat grovt bröd
50g Smör

Fyllning

2st Gelatinblad
125g Matjessill
1,5dl Gräddfil
1,5dl Crème fraiche
1 Liten finhackad rödlök
1msk Hackad gräslök
1msk hackad dill
Malen svartpeppar

Garnering

Färska räkor
Löjrom eller sikrom
Dill

Gör så här.

1. Smält smöret och mixa kavringen i en matberedare eller mixer. Blanda det smälta smöret med kavringsmixet och tryck ut smeten i en rund springform. ca 24cm eller två små ca 12 cm. Ställ in kylen och låt stelna en stund.
2. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 minuter.
3. Hacka matjessillen fint och blanda den med gräddfilen, crème fraichen och de hackade rödlöken och örterna i en bunke.
4. Krama ur gelatinbladen, smält dem i en kastrull på svag värme tillsmmans med lite matjessillsspad. Ta kastrullen från värmen och rör i lite av matjes- och gräddfilsblandningen, häll sedan tillbaka allt i bunken och rör om ordentligt. Smaka av med nymalen svartpeppar och eventuellt lite matjessillspad.
5. Fördela blandningen i formen.
6. Ställ i kylen så att matjessilltårtan stelnar, det tar ca 2-4 timmar beroende på hur stor den är.
7. Vid servering dekoreras tårtan med räkor, löjrom och dill.