Jag köper ofta min köks -och bakutrustning från Bagaren och kocken. Väldigt smidigt och med bra priser. Det är även väldigt enkelt att byta eller reklamera köp man inte är helt nöjd med. Köpet blir dessutom helt fraktfritt för köp över 500 kronor. Klickar du dig till nätbutiken genom någon av mina banners här så sponsrar du även mitt arbete här med några kronor, för varje köp du gör.

Vad hör inte sommaren till mer än en somrig jordgubbstårta, speciellt såhär i midsommartid då de första jordgubbarna är solmogna.

Den svenska jordgubbssäsongen sträcker sig oftast från mitten av juni till början av augusti, alltså en relativt kort period. Men jag brukar passa att frossa i jordgubbar så gott det går. Oftast äter jag dem som de är med en skvätt gräddmjölk, kan inte bli mycket bättre än så. Men jag passar även på att göra andra goda saker såsom sylt, glass och som här en god tårta av dem. Men tänk på att jordgubbar är väldigt hårt besprutade även de svenskodlade, så kika efter ekologiska bär som även blivit allt vanligare ute i våra butiker. Att göra en jordgubbstårta är väldigt enkelt och är även en av de godaste tårtorna om du frågar mig. Allt som behövs är egentligen, en sockerkaksbotten, färska jordgubbar och vispad grädde. Jag har även valt att addera en vaniljkräm i denna tårtan för en extra lyxig känsla. Vanilj och jordgubbar är en fanatisk kombination som alla bör uppleva. Jag tycker inte man ska snåla på det goda i en tårta, så denna tårta innehåller riktigt med färska jordgubbar.

Jordgubbstårta ca 12 bitar

1 Tårtbotten

Vaniljkräm

250g Mjölk
30+30g Socker (3/4dl)
2 Vaniljstång
3 Äggulor
20g Maizena (1/3dl)
30g Smör

Montering

2l Färska jordgubbar (1kg)
6dl Vispgrädde

Gör så här.

1. Blanda mjölken med 30g av sockret i en vid kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna.
2. Tillsätt både de urskrapade fröna och bönskidorna till mjölkblandningen. Låt vaniljmjölken långsamt sjuda upp, så att vaniljsmaken hinner sprida sig ordentligt.
3. Vispa under tiden äggulor, resterande mängd socker (30g) och maizena luftigt och vänd ner i den varma vaniljmjölken.
4. Sjud upp vaniljkrämen under vispning tills den tjocknar. Tag bort kastrullen ifrån värmen och blanda ner smöret.
5. Sila sedan krämen genom en finmaskig sil och kyl ner den i kylen.

Montering av tårtan

6. Dela tårtbotten i 3 delar och lägg mittdelen nederst (eller toppdelen eller botten delen med snittytan nedåt) på ett lämpligt tårtfat eller tårtbricka, lite beroende på hur den ska serveras. Om du istället lägger bakytan nedåt så finns det en risk att tårtan kan fastna på tårtfatet, när den ska portioneras. Ett tips till dig som bakar tårta ofta är att använda sig av en tårtsnurra, det gör monteringen så mycket enklare.
7. Skölj och dela hälften av jordgubbarna i små skivor, var inte rädd för att de blir lite mosiga, det gör bara tårtan saftigare. Vispa även grädden till ett fast skum, men se upp så att du inte vispa den för mycket. Grädden ska vara fast så att de inte faller ihop men inte så att den börjar gryna sig, då har den spruckit. Då kommer den att kännas fettig i munnen.
8. Börja med att breda ut vaniljkrämen på den första bottnen och strö över hälften av de skivade jordgubbarna. Se till att du lämnar en centimeter till kanten, annars kan fyllningen lysa igenom på kanterna på den färdiga tårtan. Spritsa på lite grädde och fördela över jordgubbarna.
9. Lägg på botten nummer 2 och tryck till lätt över tårtan men pressa inte för hårt så att fyllningen kommer ut. Strö på resten av de skivade jordgubbarna och spritsa på ett nytt lager vispad grädde så att det täcker jordgubbarna.
10. Lägg på botten nr 3 med den skurna sidan uppåt och tryck till lätt.
11. Spackla den med ett tunt lager grädde så att den blir heltäckt med grädde. Spritsa eller marmorera kanterna med grädde och spritsar sedan en krans grädde på toppen av tårtan.
12. Garnera sedan tårtan med resterande jordgubbar innanför gräddkransen. Jag brukar spara den finaste och lägga som en krans runt gräddkransen och sedan dela resterande i halvor och lägga dem lite huller om buller på toppen. Garnera gärna med lite färsk citronmeliss eller mynta.