Chimichurri är en kryddstark sås eller marinad om man så vill som passar väldigt bra till sommarens grillning, den väldigt god att toppa det nygrillade köttet men passar även bra till fisk och grönsaker.

Chimichurri kommer ursprungligen från Sydamerika och då främst från Argentina och Uruguay. Men idag är såsen känd över hela världen och används lite som italienarnas Gremolata. Såsen görs i grunde på persilja, vitlök, olja, vinäger och chili, men smaksätts ofta med exempelvis citron, paprika, koriander eller andra örter och kryddor. Chimichurri är ett självklart tillbehör vid den sydamerikanska Asado som är en traditionsenlig grillfest där man ofta grillar över öppen eld. Chimichurri är väldigt gott att lägga på det nygrillade köttet eller vad du nu vill grilla.  Men den kan också användas som en god marinad till exempelvis kött, fågel, fisk eller grönsaker och smakerna kan du enkelt variera med hjälp av olika kryddor och örter.

Annons Stadium

Chimichurri

2 krukor persilja (2dl hackad)
1 Kruka koriander (1dl hackad)
2 st röda chlifrukter
1 Vitlöksklyfta
1 saft och skal från en citron
2msk Vitvinsvinäger
3msk honung
1,5dl olivolja
Salt och peppar

Gör så här.

1. Hacka örterna, vitlöken och chilin fint.
2. Tillsätt olivolja, honung och vinäger.
3. Zesta och pressa ur juicen ur citronen och tillsätt båda till örtsåsen.
4. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer hetta, syra eller sötma.
5. Vill du inte hacka ingredienserna så går det även bra att mixa såsen med en stavmixer.
6. Såsen avnjutes sedan gärna till något nylagat från grillen en ljummen sommarkväll.

Ange kod DUKA10 i kassan för att erhålla 10% rabatt på alla DUKA-prudukter.