Inkokt rabarber är ett väldigt enkelt och gott sätt för att ta till vara på försommarens rabarber. Och just vaniljinkokta rabarber är nog min favorit.

Rabarber är en väldigt användbar grönsak, precis du läste rätt, rabarber är faktiskt en grönsak men används oftast i bakverk och desserter även om den även är väldigt god att exempelvis pickla och ha i en sallad eller i en god sås till exempelvis en lammstek. Rabarber är väldigt syrligt och syran kommer främst ifrån den för oss helt ofarliga äppelsyran. Men rabarber innehåller även oxalsyra som kan vara giftigt för oss i för stora mänger. Oxalsyra förekommer främst i bladen, vilket är därför vi inte bör äta rabarberbladen. Rabarber har på senare tid visat sig vara väldigt effektivt på att hämna cancercellers tillväxt i kroppen, framförallt hos leukemipatienter och ny medicin innehållande rabarberns verksamma substanser är idag under utveckling.

Jag köper ofta min köks -och bakutrustning från Bagaren och kocken. Väldigt smidigt och med bra priser. Det är även väldigt enkelt att byta eller reklamera köp man inte är helt nöjd med. Köpet blir dessutom helt fraktfritt för köp över 500 kronor. Klickar du dig till nätbutiken genom någon av mina banners här så sponsrar du även mitt arbete här med några kronor, för varje köp du gör.

Vaniljinkokta rabarber

200g Rabarber
1 Vaniljstång
2dl Vatten
1dl Råsocker
Saften och cest från en citron

Gör så här.

1. Dela och skrapa vaniljstången och lägg båda skrap och stången i en kastrull. Häll på vattnet och sockret och låt koka upp.
2. Tillsätt mest och juice från en citron.
3. Skala rabarbern och skär den i ca 5 cm långa bitar. Lägg ner dem i den varma lagen och låt alla svalna tillsammans. Är rabarberna tjocka kan du värma dem i lagen lite försiktigt, utan att det kokar (du vill ha kvar lite spänst i rabarbern men ändå att de mjuknar lite). I annat fall kan man dela rabarbern på längden så att de blir mindre.
4. Låt gärna rabarbern stå i lagen i ett par timmar, gärna över natten för bästa smak. Spara gärna överflödig inkokningslag och späd med kolsyrat vatten. Himla gott en solig och varm dag.
5. Servera gärna rabarbern med hemgjord vaniljglass, receptet på min vaniljglass kan du hitta här.

Annons Stadium