Jag köper ofta min köks -och bakutrustning från Bagaren och kocken. Väldigt smidigt och med bra priser. Det är även väldigt enkelt att byta eller reklamera köp man inte är helt nöjd med. Köpet blir dessutom helt fraktfritt för köp över 500 kronor. Klickar du dig till nätbutiken genom någon av mina banners här så sponsrar du även mitt arbete här med några kronor, för varje köp du gör.

Key lime pie är Floridas nationaldessert eller kanske till och med nationalrätt. Pajen är en väldigt enkel paj som går att svänga ihop väldigt snabbt och samtidigt är sagolikt god.

Namnet Key lime pie har pajen fått efter de små keylime-frukter som finns naturligt i hela Florida Keys, ”Key lime”. Key lime är en limefrukt som är lite mindre och lite gulare i skalet och är både syrligare och mer aromatiska än andra kända limefrukter. Key lime pie görs traditionellt på Lime från Florida keys som blandas med kondenserad mjölk och ägg. Syran från limen får sedan mjölk -och äggblandningen att stelna genom klassisk syrning. Detta gör att en traditionell key lime pie inte behövde bakas. Men då ägg i många länder kan innehålla salmonella och andra farliga smittbakterier, så gräddas idag även pajen i ugn, vilket även ger en tjockare fyllning. Det finns även många olika variationer på denna paj, många toppar pajen med lättvispad grädde men den klassiska varianten toppades ofta med ett marängtäcke. I min Key lime pie har jag valt att göra ett enkelt pajskal av krossade digestivekexkex som blandats ut med smällt smör. Det tycker jag ger denna pajen en lättare och frasigare smakupplevelse. Det är ofta inte så lätt att få tag på Key lime, men vanlig lime funkar också bra, kika då gärna efter de limefrukterna som är lite gulare i skalet.

Key lime pie

Pajbotten

14 Digestivekex (200g)
100g Smör

Fyllning

1 Burk kondenserad sötad mjölk
Saften från 4 lime samt mest från 2 (ca 140g)
2 Äggulor
2 Ägg

Topping

Lättvispad grädde
Limecest

Gör så här.

1. Sätt ugnen på 175ºc
2. Smällt smöret i en kastrull och mixa under tiden digestivekexen till ett fint smul i en matberedare eller mixer. 14 kex är exakt ett halvt paket av den vanliga sorten digestivekex från Göteborgskex.
3. Blanda i det smälta smöret och mixa så att det beblandar sig väl.
4. Tryck ut digestivesmulorna jämt i en tartform med hjälp av en slickepott eller liknande, se till att du även får upp smulorna på kanterna av formen. Jag använder denna pajformen till min key lime pie, en pajform med löstagbar botten som är väldigt smidig att baka pajer och tart i.
5. Grädda pajskalet i ugnen på 175ºc i 10 minuter och låt det sedan svalna lite.
6. Blanda under tiden ihop fyllningen, genom att blanda kondenserad mjölk med ägg, äggulor och limecest. Vispa sedan i limesaften och låt fyllningen stå och dra en stund för extra god smak. Fyllningen kommer nu att tjockna lite genom den kemiska reaktionen mellan proteinet i äggen och mjölken och syran i limesaften.
7. Passera fyllningen genom en finmaskig trådsil, så att du får en len och god fyllning utan cestrester. Cesten kan även göra fyllningen lite besk om de får vara kvar under gräddningen.
8. Fyll pajskalet med fyllningen och grädda sedan pajen i ugnen på  175ºc i 10 minuter.
9. Låt pajen svalna helt, gärna i kyl och toppa den sedan med lättvispad grädde och lite färsk limecest. Pajen kan med fördel göras dagen innan, för ännu bättre och krämigare smak. Pajen håller sig även bra i kyl i upp till en vecka.

Jag köper ofta min köks -och bakutrustning från Bagaren och kocken. Väldigt smidigt och med bra priser. Det är även väldigt enkelt att byta eller reklamera köp man inte är helt nöjd med. Köpet blir dessutom helt fraktfritt för köp över 500 kronor. Klickar du dig till nätbutiken genom någon av mina banners här så sponsrar du även mitt arbete här med några kronor, för varje köp du gör.